Krvšćanstvo

Uvrede & podmetanja

Ostavite komentar


      1. Nisam bot, samo sam pismen i koristim srpski jezik. A ti ni ime ne umeš da mi pročitaš, tužno.

        1. Umem, umem morlok se piše a i izgovara. Botino nepismena. Ajde opet gledaj SF film po kojem si se nazvao!

        2. Morlak, samo za tvoju informaciju: sada je travanj tj april. Da si intelektualac sigurno ne bi postavio glupo pitanje “ sta he to svibanj”. Samo se idioti ponose neznanjem.

          1. Za korisnika „vagon“ – ne zovem se po SF filmu, već po imenu koji su nekad imali Srbi, proširi vidike, obrazuj se, sramotiš se mnogo. A za ove druge koji me nazivaju „idiotom“ (sjajna moderacija ovde na „Danasu“), nisam glup nego koristim srpski jezik, za razliku od vas ostalih. 🙂

          2. Za tvoje licno obrazovanje sledeci meeec je lipanj ( maj) a zatim dolazi odgovor na tvoje pitanje sta je to svibanj. I ja govorim srpski ali mi je drago da znam i govorim jos nekoliko jezika. A posebno da ne postavljam podrugljiva pitanja na znacenje nesrpskih reci. Tipovi kao to se ponose neznanjem i to je to.

          3. Ti da znaš srpski jezik ne bi koristio hrvatske reči na sajtu srpskih novina – toliko o tvom znanju jezika i poštovanju i vaspitanju koje smo videli iznad gde koristiš reč „idiot“. Po odgovoru bih rekao i da ne razumeš pročitan tekst, to je funkcionalna nepismenost.

          4. Srpski jezik znam dobra ali takodje znam i dosta hrvatskih reci i toga se ne stifim. Sta vise drago mi je. Govorim i koristim jos dva svetska strana jezika. I zao mi sto ne znam jos koji jezik napromer albanski. Jezici su sredstvo za komunikaciju sa svetom. I ne vidim razlog zasto se na srpskom sajtu ne moze bez korigovanja objaviti tekst sa hrvatskim izrazima napisan od strane hrvatskog autora. Napokon sto se tice funkcionalne nepismenosti osvrni se na sebe: postavio si pitanje sta je to “svibanj” umesto da si komentarisao sjajno napisan tekst Viktora Ivancica u bilo kojem pozitivnom ili negativnom kontekstu zavisno od tvog licnog i politickog stava.
            Zao mi sto sam upotrebio rec idiot to stvarno nisam trebao da uradim.

          5. „I ne vidim razlog zasto se na srpskom sajtu ne moze bez korigovanja objaviti tekst sa hrvatskim izrazima “ – razlog je taj zato što se mešaju dva jezika (a to ne bi trebalo da se radi), stvaraju konfuziju i otežavaju čitanje ljudima koji ne znaju hrvatske izraze.

            Prokomentarisao sam ono što bode oči već u prvom pasusu, što nije srpski jezik i što otežava čitanje. Čuvanje srpskog jezika i želja da se pridržavamo propisa i pravila zvaničnog pravopisa važnije je od samog teksta. To nije funkcionalna nepismenost.

          6. U redu ( da ne napisem OK) vidim da nema smisla diskutovati sa tobom oko toga da li treba ili ne treba korigovati hrvatske i druge strane izraze (reci) u srpskim novinama pa makar to bio i Danas. Samo se pitam zasto onda koristis engleske izraze (napr bot). Jos dve male sugestije: 1.prijavi se radis u redakciji nekih novina ( recimo Danasu) kao cenzor da se ne bi strani izrazi(reci) stampalib u srpskin novinama i 2. mozda bi mogao u buduce da svoja razmisljanje, stavove itd pises cirilicom koje je zvanicno pismo RS. Hvala.

          7. To se ne zove „cenzor“ nego „lektor“ i novine odavno ne zapošljavaju te stručnjake, a trebalo bi. Reč „bot“ je ušla u srpski jezik, „svibanj“ nije. Vidi ga, sad mi brani latinicu još, jao.

        3. Zašto je uopšte u Srpskom Danasu objavljen ovakav tekst doduše ima ih tu i tamo, kakve veze ima glas koncila sa elementarnom istinom, pravdom itd

          1. Ne brini latinici nije potrebna odbrana. Od koga da je branim? Od tebe? Ajde budi disledan nadji adekvatne srpske izraze za engleske reci ( bot, sajt itd) i pocni koristiti cirilicu. Tako ce tebi i slicnima sve biti potaman.

          2. Još jedan primer funkcionalne nepismenosti, tj. nerazumevanje pročitanog teksta.

          3. Opet funkcionalna nepismenost – nerazumevanje pročitanog teksta, u ovom slučaju mog komentara.

          4. Good night (laka noc) Morlak bas si me lepo smorio tajo da cu bas divro da se ispavam. Ti zelim i tebi.

      1. Nije to poenta, znam šta znači, poenta je da bi ove novine u Srbiji trebale da znaju pravopis – ali vidimo da ga se ne drže.

      2. Bas si dosadan sa tvojom funkcionalnom nepismeniscu. Po tebi su svi funkcionalno nepismeni ako se na slazu sa tvojim misljenjem.

      1. Naziv za Srbe u Dalmaciji (u jednini), koji je vremenom postao pogrdan izraz. Ja ga lično tako više ne doživljavam.

  1. Postovani gospodine Ivancicu, hrabrost je boriti se sada protiv medijskog i svakog drugog mraka u Srbiji. Medjutim, vasa borba, hrabrost i doslednost, kao i cenu koju placate u Hrvatskoj zbog toga, za divljenje su. Imate moje postovanje jos od Feral!
    Zelim vam dobro zdravlje. Srecno!

    1. Apsolutno se slazem sa Vasim komentarom. U Hrvatskoj provedem najmanje 3-4 meseca godisnje i stvarno je potrebno biti hrabar ako si dosledni antifasista. Viktore svaka cast na tekstu i hvala na Vasoj doslednosti i hrabrosti.

  2. Hajmo gledati sa pozitivne strane na 20. Vek Zaista Južnoslovenski narodi bi trebali biti zahvalni stvaranju Jugoslavije koja im je omogućila kasniju nezavisnost. Preko nacionalne emancipacije. Koja je zajedno išla sa Jugoslovenstvom.
    Srbija je to sve već imala ipak i ta avantura joj je donela kulturnu raznolikost. Na nama je da je iskoristimo i idemo dalje. Ne treba menjati u Srbiji toponime bivše države jer sve je to deo nasledja. Došli su Krajišnici obogatili našu Srbiju. Idemo dalje

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.