KTV Zrenjanin: Pretnje ministra Ristića su atak na slobodu informisanja 1foto: R.Z./ATAImages

Kolegijum KTV Zrenjanin pozvao je strukovna udruženja NUNS i UNS da ne ostanu nemi povodom pretnji toj televiziji izrečenih od strane ministra informisanja i telekomunikacija Dejana Ristića.

„Svi koji šireći potpune neistine o rečima uvaženog novinara Srđana Škora izrečenim u emisiji ‘Bez pardona’, svesno targetiraju naše novinare, urednike, zaposlene, ali i čitavu KTV, pokušavaju na taj način da ugase televiziju koja duže od tri decenije predstavlja najsvetliji primer objektivnosti, profesionalnosti i slobode medija u Srbiji“, saopštila je KTV.

Ističe se da je uređivačka politika KTV televizije oduvek takva da nema zabranjenih tema, stavova niti pojedinaca, te da se posebno ponose činjenicom da među političkim akterima nema ni jednog koji se nije odazivao pozivima za gostovanje u njihovom zrenjaninskom ili beogradskom studiju.

„Polazeći od činjenice da je višedecenijski rad naše televizije nesumnjivo i vanredno dobar primer poštovanja profesionalnih standarda i novinarske etike, najoštrije osuđujemo sramnu izjavu ministra Ristića kojom on smišljeno i ciljano obmanjuje javnost da je Srđan Škoro u programu naše televizije ‘pozvao na javni linč sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila'“, naglašava se u saopštenju.

Posao ministra Ristića, dodaje se, nije da urednicima i novinarima naše televizije preti tužilaštvom ili utvrđivanjem tobožnje odgovornosti i primenom oštrih sankcija od strane ministarstva kojim rukovodi, već da u skladu sa Ustavom i zakonima štiti slobodu javne reči i informisanja.

„KTV Zrenjanin bezrezervno podržava svakog od svojih novinara i urednika. Pritisaka i pretnji iz vrha režima se ne plašimo, oni za nas nisu nepoznanica jer se s njima u kontinuitetu suočavamo već duže od 30 godina, ali to ne znači da ih ne smatramo vrlo ozbiljnim i potencijalno veoma opasnim, ne samo po poslovanje i opstanak naše televizije, već i po živote i dobrobit svakoga od naših zaposlenih pojedinačno“, ocenjuje kolegijum KTV.

Uređivački kolegijum KTV zahteva da državni organi „upleteni u ovaj slučaj“ svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i da Tužilaštvo bez odlaganja obavesti javnost da u rečima Srđana Škora izrečenim u emisiji „Bez pardona“ objavljenoj 25. juna ove godine, nema obeležja nijednog krivičnog dela.

KTV traži i da se ministar Ristić javno izvini televiziji kao i njenim novinarima i urednicima „zbog neistina iznetih u saopštenju ministarstva“.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da „najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove“ novinara Srđana Škora, koji je u emisiji emitovanoj u programu zrenjaninske televizije KTV „pozvao na javni linč“ sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila.

„S tim u vezi, Ministarstvo pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi s ovim zabrinjavajućim slučajem, a samo će bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti“, saopšteno je iz Ministarstva.

Škoro je u pomenutoj emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo da o svom trošku i bez obezbeđenja ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohiju, ali i u rudnik litijuma, da bi pokazao da taj metal nije štetan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari