Kubat: Porfirije će biti licemer ako ne zatraži da se njegov lik ukloni iz spota SNS 1Foto: Privatna arhiva

– Ako je patrijarh dosledan i ako misli da crkveni velikodostojnici ne treba da se mešaju u „političku igru“ i predizbornu kampanju, neka se oglasi javno, ogradi od spota SNS u kojem se pojavljuju kadrovi sa njegovim likom, i zamoli ih da ih skinu – ocenjuje za Danas profesor Rodoljub Kubat, upitan da prokomentariše to što se patrijarh Porfirije još uvek nije oglasio povodom predizbornog spota naprednjaka u kojem se njegov lik pojavljuje.

Naprednjački spot pušten je samo par dana nakon odluke Sinoda SPC u kojoj se vladikama zabranjuje političko delovanje, komentarisanje predizborne kampanje ili davanje podrške nekom od kandidata.

– Ukoliko se patrijarh ne oglasi, šalje jako lošu poruku vladikama da on može da radi šta hoće, „a vi ste moji poslušnici i morate da me slušate“. To je ponižavanje episkopa i licemerje, ako ne bude tražio da se njegove slike povuku. Ako zatraži, onda ima određeni kredibilitet – kaže Kubat.

Podsetimo, slična situacija se desila pre pet godina kada je tokom predizborne kampanje Vuk Jeremić u spotu iskoristio kadrove sa tribine u kojoj je učestvovao tada mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Mitropolit je oštro odregovao navodeći da je zloupotrebljen, traživši da se snimci sa njegovim likom uklone, što je Jeremić i učinio.

– Ako je on kao mitropolit, što je neuporedivo manjeg značaja nego patrijarh, tražio da se kadrovi sa njim skinu iz spotova koje je Vuk Jeremić koristio u kampanji, a sada ne bude tražio to isto kao patrijarh, potpuno je jasno o čemu se radi – o podršci jednom kandidatu. Bila ona javna ili iskazana pojavljivanjem u spotu SNS-a, nema velike razlike – zaključuje Kubat, nekadašnji profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

U spotu SNS-a se inače pored patrijarha Porfirija pojavljuje i episkop vranjski Pahomije, snimljen kako prima orden od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari