Porfirije mora da se izjasni oko spota SNS 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

– Ako je patrijarh dosledan i ako misli da crkveni velikodostojnici ne treba da se mešaju u „političku igru“ i predizbornu kampanju, neka se oglasi javno, ogradi od spota SNS u kojem se pojavljuju kadrovi sa njegovim likom, i zamoli ih da ih skinu – ocenjuje za Danas profesor Rodoljub Kubat, upitan da prokomentariše to što se patrijarh Porfirije još uvek nije oglasio povodom predizbornog spota naprednjaka u kojem se njegov lik pojavljuje.

Naprednjački spot pušten je samo par dana nakon odluke Sinoda SPC u kojoj se vladikama zabranjuje političko delovanje, komentarisanje predizborne kampanje ili davanje podrške nekom od kandidata.

– Ukoliko se patrijarh ne oglasi, šalje jako lošu poruku vladikama da on može da radi šta hoće, „a vi ste moji poslušnici i morate da me slušate“. To je ponižavanje episkopa i licemerje, ako ne bude tražio da se njegove slike povuku. Ako zatraži, onda ima određeni kredibilitet – kaže Kubat.

Podsetimo, slična situacija se desila pre pet godina kada je tokom predizborne kampanje predsednički kandidat Vuk Jeremić u spotu iskoristio kadrove sa tribine u kojoj je učestvovao tada mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Mitropolit je oštro odregovao navodeći da je zloupotrebljen, traživši da se snimci sa njegovim likom uklone, što je Jeremić i učinio.

– Ako je on kao mitropolit, što je neuporedivo manjeg značaja nego patrijarh, tražio da se kadrovi sa njim skinu iz spotova koje je Vuk Jeremić koristio u kampanji, a sada ne bude tražio to isto kao patrijarh, potpuno je jasno o čemu se radi – o podršci jednom kandidatu. Bila ona javna ili iskazana pojavljivanjem u spotu SNS-a, nema velike razlike – zaključuje Kubat.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić ocenjuje za Danas da postoje dve mogućnosti: prva, da Vučić bez saglasnosti patrijarha koristi snimke na kojima se vidi i Njegova svetost i druga – da se sam patrijarh saglasio sa zloupotrebom njegovog lika.

– Šta god da je po sredi, „pojavljivanje“ Njegove svetosti u Vučićevom propagandnom spotu je jasan indikator stanja u društvu. Ovde je sve obesmišljeno, izvrnuto, banalizovano. Pretpostavljam da će se patrijarh truditi da se ne izjašnjava o ovom slučaju i da nećemo saznati šta on stvarno misli o ovoj očiglednoj zloupotrebi crkve u dnevnopolitičke svrhe – ističe Rakić.

U spotu SNS-a se inače pored patrijarha Porfirija pojavljuje i episkop vranjski Pahomije, snimljen kako prima orden od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Od uvođenja višestranačja u Srbiju bilo je vladika koji su otvoreno podržavali vlast ili opoziciju, ali tek sporadičnih poziva za davanje podrške nekom kandidatu na izborima, što je po prvavilu u samim crkvenim krugovima bilo sankcionisano. Vladika Filaret je, na primer, zbog podrške Slobodanu Miloševiću na predsedničkim izborima 2000. morao javno da se pokaje i izvini episkopima. Pokojni patrijarh Irinej je 2013. godine pozvao Srbe da glasaju na Kosovu, ali je ubrzo usledilo saopštenje SPC u kome se precizira da je Irinej to učinio u svoje lično, a ne u ime Crkve. Jedini poziv za glasanje koji je svojevremeno bio opšte prihvaćen uputio je pokojni patrijarh Pavle pozivajući građane Srbije 2006. da glasaju za novi Ustav.

U poslednje vreme učestale su izjave vladika koje se osvrću na aktuelnu društveno-političku situaciju, ali je evidentno da oni koji brane Vučića, upoređujući ga čak i sa Isusom Hristom, ne bivaju prekorevani zbog svojih izjava dok, recimo, vladika diseldorfski i nemački Grigorije, koji se godinama otvoreno suprotstavlja aktuelnom režimu, uvek bude kritikovan zbog svojih stavova. Zato poznavaoci crkvenih prilika smatraju da je odluka Sinoda o zabrani komentarisanja izborne kampanje usledila upravo zbog Grigorijeve podrške opozicionom kandidatu.

Patrijarh bez odgovora

List Danas uputio je pitanje patrijarhu Porfiriju da li će tražiti od Srpske napredne stranke da iz predizbornog spota izbaci kadrove sa njegovim likom, ali odgovor na njega nismo dobili.

Dvostruki aršini

„Imam obavezu da obavestim javnost da nisam mi pretpostavio da bi moje ucešce na verskom skupu, na koji sam pozvan kao gost, moglo biti (zlo)upotrebljeno u svrhu političke promocije, u bilo čijoj predsedničkoj ili bilo kakvoj drugoj kampanji“, naveo je mitropolit Porfirije pre pet godina, kada su kadrovi sa njegovim likom osvanuli u predizbornom spotu Vuka Jeremića. Mitropolit je izjavio da se njegov susret sa Jeremićem „tendenciozno koristi u različitim formama u predsedničkoj kampanji“, zatraživši da se sporni kadrovi uklone, što je i učinjeno. Porfirije je naglasio da za takav postupak nije tražena saglasnost, a i da je tražena, dodao je, ne bi bila dobijena.

„Uloga sveštenog lica jeste da spaja, a ne da razdvaja. Nisam se ni ranije javno opredeljivao za političke ličnosti ili stranke, a nemam nameru da to činim ni ubuduće“, rekao je pre pet godina mitropolit a sada patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari