Kulturna baština kao turistička atrakcija 1foto A. Marković

Evropski i svetski trend da se kulturna baština koristi kao osnova za unapređenje turizma počinje sve više je prisutan i kod nas.

Priče ispričane na osnovu artefakata prošlosti čine turistički boravak privlačnijim i interesantnijim, a neke od najbolje ispričanih priča mogu i same po sebi privući turiste na određene destinacije. Digitalne tehnologije igraju važnu ulogu u ovom segmentu turističke pounde jer omogućavaju da se na brz i lak način digitalizovani objekti približe najširem krugu zainteresovanih, ali i da se kombinuju, obogate i preurede na način koji čini mesta na koja se odnose atraktivnim i poželjnim za turiste.

Jedan od projekata koji teže da kulturnu baštinu učine turističkom atrakcijom je i projekat Adrion Cultural Heritage Collections Network – ADRINETBOOK, koji se realizuje i sufinansira u okviru Jadransko-jonskog programa (ADRION), a čiji učesnik je, uz još šest organizacija iz zemalja Evrope i Univerzitetska biblioteka iz Beograda. Uspešan završetak ovog međunarodnog projekta, koji se očekuje u narednim danima,  donosi za Beograd i Srbiju konkretne rezultate u oblasti obogaćivanja turističke ponude digitalizovanim sadržajima kulturnog nasleđa koji su prikazani i dostupni na način koji podstiče interesovanje turista za našu zemlju.

Jedan od glavnih ciljeva projekta ADRINETBOOK je procena i odabir onog dela kulturne baštine koji bi bio najpodesniji za unapređenje turizma i konkretizacija ove ideje kroz izradu digitalizovanih materijala zasnovanih na ovome. Kroz adekvatne oblike digitalizacije kulturnog nasleđa široka publika se uključuje u njeno korišćenje, a današnji putnici otkrivaju nasleđe i njegovu kulturnu interpretaciju na moderan i inovativan način. Područje između Jonskog i Jadranskog mora – Adrion, ima bogatu kulturnu istoriju, a zbirke kulturnog nasleđa ovog regiona sadrže brojne važne i zanimljive dokumente u različitim oblicima – knjige, crteže, fotografije, zapise gastronomskog nasleđa, itd. Jedan od izazova kojim se projekat ADRINETBOOK bavio bio je i je stvaranje nove integrisane Adrion turističke ponude, a sastavni deo ove ponude biće digitalizovane zbirke kulturnog nasleđa i njihovo povezivanje sa novim turističkim modelom, posebno orijentisanim na valorizaciju svih dobara u vezi sa zbirkama Adrion kulturnog nasleđa.

U poslednjih nekoliko godina, kulturna produkcija i posredovanje, zbog neophodnosti održavanja distance, u velikoj meri su se preselili na internet. Pored toga, u vremenu koje predstavlja izazov za saobraćajnu infrastrukturu i turističku industriju, revalorizacija i digitalizacija kulturnog i književnog nasleđa otvara mogućnost za razvoj novih pristupa planiranju putovanja i odmora. Kroz onlajn dostupnost knjiga i retkih publikacija, projekat ADRINETBOOK podiže svest o zajedničkom nasleđu u Jadransko-jonskom regionu.

U nastavku projekta, koji se očekuje naredne godine, planirano je bliže i višestruko povezivanje dosadašnjih rezultata svih partnera u projektu, kao i njihovo povezivanje sa kulturnim i turističkim operaterima u cilju privlačenja većeg broja savremenih putnika i predstavljanja kulturne baštine jonsko-jadranskog regiona kao najboljeg svedočanstva zajedničke prošlosti, kao i izazova i perspektiva u vremenu koje predstoji.

U društvu znanja nemoguće je predstaviti zajedničko kulturno nasleđe bez novih inovativnih modela korišćenja kulturnih sadržaja, podržanih novim digitalnim kolekcijama i tehnologijama. Ovaj zalog za zajedničku budućnost je i suštinski doprinos i značaj projekta ADRINETBOOK danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari