Nacionalni savet Goranaca obeležava prvu godišnjicu rada 1Foto: Amir Kajkuš

Na prošlogodišnjim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, Goranci su prvi put dobili svoj nacionalni savet čije sedište je u Novom Pazaru.

Formiranje Nacionalnog saveta Goranaca (NSG) je prvo nacionalno institucionalno organizovanje ove nacionalne manjine.

– Mi smo 24. po redu formirani nacionalni savet u Srbiji, a to znači da kasnimo dvadesetak godina u odnosu na ostale savete nacionalnih manjina. Zato smo odmah prionuli na posao uz veliku pomoć Vlade Srbije, nadležnih ministarstava, lokalne samouprave u Novom Pazaru i drugih nacionalnih savete, posebni Bišnjačkog nacionalnog veča (BNV) i Nacionalnog saveta Aškalija – ističe prvi predsednik NSG, novopazarski lekar Amir Kajkuš.

Za godinu dana ova institucija je uspela da medijski afirmiše Gorance i „prikaže ih u pravom svetlu“.

Ustanovljena je kulturna manifestacija „Gora fest“, koja je, u septembru, održana u Beogradu, gde su predstavljeni goranska tradicija, kultura, umetnost, nošnja i muzika.

-Pokrenuli smo inicijativu za osnivanje prvog medija na goranskom jeziku „Gora vo srce“ i projekta „Goransko oro“, čiji cilj je očuvanje i zaštita tradicionalnih zanata, kao što je izrada naše narodne nošnje. U toku je osnivanje Zavoda za kulturu, koji će biti glavna institucija za izdavacku delatnost.Uz veliku pomoć donatora, koji žele da ostanu anonimni, obezbedili smo stipendije za decu, koja postižu dobre rezultate u školovanju – nabraja Kajkuš deo aktivnosti realizovanih u minulih godinu dana i dodaje da je aktuelno „povezivanje sa širokom goranskom dijasporom i mladima, koji su stub opstanka svake zajednice“.

Tradicija, kultura, jezik i običaji Goranaca, javnosti će biti predstavljeni i kroz dva dokumentarna filma, čije je snimanje u toku, a planirano je da budu završeni u naredna dva meseca.

Posebno ga raduje što se mladi Goranci sve vuše interesuju za očuvanje kulturnog nasleđa i uključuje u projekte NSG.

Prethodnu godinu dana obeležili su brojni susreti sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija.

Sve, do sada, urađeno biće predstavljeno na svečanosti u Novom Pazaru, koja je zakazana za 11.novembar. Tada će biti obeležena prva godišnjica rada NSG i beležen Dan Goranaca, koji, tek, treba zvanično da bude ustanovljen, ali će biti predstavljeni i planove za narednih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari