Kusturica odbio kandidaturu za SANU

Ostavite komentar


  1. Nije se naslo mesta za nekog zaista naucnika iz sveta, samo neki pesnici, reditelji , guslari…

    1. Goran Maksimović nije pisac, nego profesor književnosti iz Niša. Jedan od najgorih, dodala bih, pošto je i meni predavao. Ako ga njegova spisanija kandiduju za akademika, onda apsolutno i svi drugi koji rade na univerzitetima u Srbiji treba da uđu u SANU.

    2. Možda bi zato SANU trebalo odvojiti na dve akademije „srpasku akademiju nauka“ i „srpasku akademiju umetnosti“ .. bolje bi bilo za nauku u Srbiji.

  2. Čista manipulacija i režija u Kustinom stilu. Odeljenje za umetnost još nije podnelo svoje predloge a podneće ih tek krajem marta kao i sva druga odeljenja SANU krajem marta, kako je predvidjeno Pravilnikom SANU. Niko ne zna ko će biti predložen. Odeljenje za jezik i književnost je pre roka dalo svoje predloge. Medju njima je i Kusturica koga je predložio nejgov mentor Matija Bećković. Predsednik SANU nema nikakve veze s tim predlogom niti daje predloge, osim kada je reč o njegovom matičnom Odeljenju medicinskih nauka. Iza ove manipulacije krije se očigledno još jedan napad i podmetanje Vladimiru Kostiću. Ovo je insajderska informacija.

    1. било како било сану је постала једна бесчасна и отуђена институција сама себи довољна тако да ме не чуди ништа везано за њу

  3. Kusturica je za svoj umetnički opus zaslužio da bude član Romske akademije nauka i umetnosti. Niko nije uradio toliko na afirmaciji Roma kao Kusturica

  4. Dobro je da je odbio to što je vlast skoro na silu htela da ga ugura među akademike. Mnogi bi postavili pitanje -čime je on to zaslužio? I pre njega je bilo mnogih dobrih i „filmadžija“ i filmova pa niko nije bio uguravan u akademiju! Zašto bi to moralo tako da bude sa Kusturicom? Po meni- njegova odluka je pametna, inače bi ga „pojeli“ sa jedne strane njegovi muslimani, a sa druge nezadovoljni i zlonamerni Srbi!

  5. Академик Кустурица, који је много урадио на промоцији српске културе и духовности, оцдје је одбио да се његово име злоупотреби везано за задња депшавања у САНУ. И ово је ствар принципа.

  6. Nema logike ni da bude jer on je samo propagandista i ordenonosac. On dobro zna zbog cega mu se organizuju koncerti u Rusiji.

  7. Kad se kaze akademik ja pomislim na Teslu, Pupina, na doktora Stojkovica sto pobeze na Harvard jer ga ovde nisu hteli, pa i na doktora Kostica. Glumci, reditelji, pesnici pesmica kao gospodin Beckovic ili Kusta su akademici priznajem neka su, ali to je neka druga liga.

  8. Tamo gde ima koristi tu je i kusturica , on nema prijatelje medju kolegama nego samo medju politicarima ili jeftinim nacionalistima . Mnogo se obogatio sluzeci vlastima ali objektivno on ne pripada ni srbiji a vise ni bosni , Sto se tice akademije pa tu nije ni sijan koji je sto puta boji reditelj od njega

  9. Какав човек, са задовољством сам више пута прочитао писмо упућено порталу Искра, хвала господину Кустурици.

  10. Nemanji je krivo sto ga neki smatraju vecim piscem nego rediteljem.A sumnjivo je i jedno i drugo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.