Sistem nastave u državnim školama u Srbiji odavno je prevaziđen i trebalo bi ga unaprediti, ali za to još nema dovoljno „sluha“, ocenjeno je juče na konferenciji „Informacione tehnologije i troškovi obrazovnog sistema Srbije“ u organizaciji Danas konferens centra.

Univerzitet „Singidunum“ predstavlja dobar primer školovanja uz pomoć moderne tehnologije, čiji se rezultati vide kroz 14 godina dugu tradiciju. S druge strane, obrazovni sistem „Ruđer Bošković“ čitavu deceniju okrenut je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i predškolcima iz više od 40 zemalja sveta. Privatni sistemi školovanja, međutim, još se bore za svoje pozicije, a ono na čemu posebno insistiraju je da informacije budu dostupne u svakom trenutku.

– Aktuelni zakon iz 1990. godine je oličenje velikog nerada i bezidejnosti, jer smo i dalje neprosvećeni u odnosu na zahteve modernizacije. Taj zakon, kao i podzakonski akti, moraju biti promenjeni, a do leta će sigurno biti predmet skupštinske rasprave. Bez potpune javnosti u radu nema ni pomaka. Slažem se da bi korišćenje tehnologija smanjilo troškove, pogotovo u ruralnim sredinama, ali je najvažnije da kvalitet nastave bude na višem nivou. Osim kvaliteta, insistiramo na dostupnosti i efikasnosti obrazovanja, kao i na relevantnosti znanja. Direktnim odnosom sa učenicima verujem da ćemo stvoriti kreativnije osobe, koje su spremne da rade u timovima, jer niko ne može baš sve da zna pa je bolje kada se pojedinci dopunjuju u grupi, rekao je Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je dodao da moramo biti svesni da proces uvođenja tehnologije nije jednostavan, jer jedna novina neizostavno povlači druge.

– Lepo je videti da i ljudi sa Golije ili Stare planine veoma brzo mogu putem interneta saznati informacije, ali pripadnici starijih generacija moraju proći određenu obuku kako bi bili u koraku sa novim tehnologijama – istakao je Mitrović.

Kao dobar primer korišćenja moderne tehnologije tokom nastave ističe se Univerzitet „Singidunum“, na kojem je moguće studirati i na daljinu.

– Pre sedam godina od jedne američke kompanije dobili smo više od dva miliona dolara, ali smo ih odbili. Uzeli smo softver od njih i za godinu dana naši stručnjaci su ga savladali i dodatno unapredili. Naši profesori mogu da drže predavanje, recimo, u Beogradu, a da studenti istog trenutka slušaju u Subotici, Valjevu ili Bijeljini. Studenti imaju imejlove, koji im omogućavaju protok velikog broja informacija u svakom trenutku, mogu da saznaju bukvalno sve što ih zanima, a da i ne dolaze na fakultet. Ispite mogu da prijavljuju mobilnim telefonom. Pokušavamo da naučimo studente da sami organizuju život i obaveze, a da im ostane dovoljno slobodnog vremena. Kada sam ja studirao, bilo je važno da sve reprodukujemo kao što piše u knjigama. Ne tako davno tražio sam od državnih fakulteta da iskoristimo kasarne i organizujemo školovanje inostranih studenata. Svi bi od toga imali koristi. Bilo bi više radnih mesta, vojska bi dobila neki novac kao nadoknadu, ali naravno, nisam naišao na razumevanje – kaže rektor Univerziteta „Singidunum“ Milovan Stanišić.

Obrazovni sistem „Ruđer Bošković“ prostire se na tri hektara u 15 izdvojenih objekata, koji su opremljeni na najmoderniji način. U svim kabinetima i učionicama postoje računari ili laptopovi i elektronske table.

– Radimo po programu sa Kembridž univerziteta, imamo razvijenu razmenu naših đaka i profesora sa kolegama iz inostranstva. Profesori pohađaju seminare širom sveta i tamošnja iskustva prenose u naš obrazovni sistem. Posećuju nas skauti iz najvećih i najboljih univerziteta, jer prepoznaju kvalitet, što je naš prvi cilj. Mnogo toga smo učinili na uštedi sredstava, elektronskom tablom zamenili smo potrošni materijal za rad, troškove štampanja smo smanjili za 40, a telefonske račune za 30 odsto. Koristimo modernu tehnologiju, ali smo svesni da ona sama sebi ne sme da bude cilj. Činjenica je da će mobilni telefoni ubrzo postati neizostavna nastavna sredstva, ali uvek će nam prvi cilj biti kvalitet. Kod nas je sve javno, roditelji apsolutno svakog trenutka mogu da vide sve informacije u vezi sa svojom decom, imaju na raspolaganju elektronski dnevnik u kojem su čak i njihovi kontrolni zadaci – zaključio je Mladen Šarčević, osnivač i generalni menadžer obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“. 

Stanišić: Emocionalna inteligencija – preduslov za uspeh

– Na Univerzitetu „Singidunum“ smatramo da bi eks katedra i vežbe trebalo da utiču samo na trećinu ocene i stečenog znanja. Jedna trećina se formira kroz veštinu korišćenja računara, obrade i prezentacije podataka, a poslednja trećina kroz veštinu uticaja na druge. Na opštu inteligenciju ide samo deset odsto, emocionalna inteligencija je 90 odsto preduslov za uspeh – uverava Milovan Stanišić, rektor Univerziteta „Singidunum“.

Bar dve godine u „Hajatu“

Konferencija o informacionim tehnologijama i troškovima obrazovnog sistema Srbije održana je u hotelu „Hajat“ u novim prostorijama Danas konferens centra, čiji je direktor Željko Pantić naglasio da će na ovoj adresi ostati bar još dve godine, a u slučaju obostranog zadovoljstva saradnja će biti produžena na još godinu dana. U ovim prostorijama moguće je održavati i projekcije 3D filmova za 50 gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari