Labudovi i guske najviše stradaju na dalekovodima 1Foto: M. P.

Na srpskim dalekovodima od ptica najviše stradaju šljuke i barski petilići, pokuzju podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Stradaju i ptice vodenih staništa, labudovi, čaplje, guske, ždralovi ali i sitne ptice.

Kako objašnjavaju ornitolozi, najčešće stradaju ptice koje imaju ograničeno vidno polje, veliko telo i koje su slabo okretne, te zbog toga ne mogu brzo da reaguju i promene visinu ili preusmere svoj let kako bi zaobišle žice.

„Samo u 2021. godini pronašli smo 82 ptice nastradale pri koliziji sa dalekovodima koji se rasprostiru duž Međunarodno značajnih područja za ptice duž Dunava. Najviše žrtava bilo je u okolini Koviljskog rita a uglavnom su pronalaženi labudovi, patke gluvare, gugutke, velike bele čaplje, golubovi grivnaši i čvorci. Od svih zabeleženih vrsta, najviše je pronađeno labudova, ukupno 8 jedinki“ navodi Milica Krmar iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Srbiji se još uvek ne zna koliki procenat ptica strada od kolizije sa dalekovodima. Tokom rada na terenu u potrazi za podacima gde, kako i ko od ptica strada na dalekovodima, zabeležene su i neke retke, neočekivane ptičje vrste – barski petlić, mala carska šljuka, kašičar i šunska šljuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari