Suprotno utisku koji javnost stiče na osnovu pisanja medija, u Srbiji po apsolutnom broju smrtnih ishoda porodično nasilje ima primat u odnosu na kriminalne obračune, a veliki broj incidenata se događa među prijateljima i krvnim srodnicima. Gotovo polovinu žrtava čine mladi ljudi, koji najčešće „prolaze“ sa ranjavanjem, dok je smrtni ishod češći kod starijih građana. Među počiniocima izrazito dominiraju muškarci, među žrtvama žene, a u incidentima se veoma često koristi nelegalno oružje, sažetak je juče predstavljene analize o zloupotrebi vatrenog oružja koju je Centar za istraživanje javnih politika sproveo u saradnji sa Centrom za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Ovi podaci su izvedeni na osnovu izveštaja koji su objavljeni u domaćim štampanim medijima u periodu između februara 2013. i februara 2015. godine i stavova građana koji su se o oružju izjašnjavali putem internet platforme „Oružje na meti“.

Sudeći prema analiziranim medijskim sadržajima, u incidentima se najčešće koriste pištolji i revolveri. Oni se najčešće dešavaju u urbanim sredinama. Broj incidenata u letnjoj sezoni je gotovo dva puta veći u odnosu na zimski period. Dodatno, incidenti su mnogo češći u večernjim časovima.

Većina građana smatra da je vatreno oružje važno posedovati za ličnu samoodbranu, ali se protive njegovom nošenju.

Svetlana Đurđević Lukić, direktorka Centra za istraživanje javnih politika, značaj ovog istraživanja vidi u činjenici da slične analize nisu pravljene u skorijem periodu, čak ni od strane MUP-a prilikom donošenja Zakona o oružju i municiji i otvaranja kampanje za legalizaciju oružja.

– Iako ovi podaci nisu u metodološkom smislu reprezentativni, oni pokazuju životne situacije u kojima se oružje koristi i mogu da daju dublju sliku problema i pomognu u pronalaženju predloga za njegovo rešavanje – navela je Đurđević Lukić.

Miljko Simović, pomoćnik načelnika Uprave za upravne poslove MUP-a, istakao je da je MUP radio slična istraživanja i raspolagao analitičkim podacima prilikom donošenja Zakona o oružju i municiji, samo što ih nisu predstavljali javnosti.

On je, govoreći o tom zakonu, naglasio da je on usvojen 4. marta ove godine, ali da će u potpunosti stupiti na snagu kroz tačno godinu dana od usvajanja. Prema njegovim rečima, taj rok je ostavljen MUP-u da usvoji „oko sedam-osam“ uredbi koje su neophodne da zakon zaživi. U tom periodu iz istog razloga će i Ministarstvo zdravlja morati da usvoji dve uredbe.

– Ovaj zakon je znatno stroži od prethodnog. Pored trenutno važećih uslova za posedovanje oružja koji to onemogućavaju ljudima koji su krivično ili prekršajno osuđivani, protiv kojih su pokrenuti postupci ili predstavljaju opasnost za porodicu i okolinu, mi smo predvideli još dva uslova. Pored ovih kriterijuma, da biste dobili oružje po novom zakonu morate da dokažete da imate opravdani razlog za to i morate da prođete zdravstveni pregled.

Opada broj oružja

Prema navodima Miljka Simovića iz MUP-a, primetna je tendencija opadanja broja vlasnika legalnog oružja. Kako je naveo, na kraju 2013. godine u Srbiji je bilo oko 1.183.000 komada legalnog oružja. Godinu dana kasnije taj broj se, istakao je Simović, smanjio za otprilike 170.000. Takođe, kada je nelegalno oružje u pitanju, Simović je naveo da je trenutna kampanja za legalizaciju šesta po redu koju MUP sprovodi. U prethodnih pet je, prema njegovim tvrdnjama, prikupljeno preko 100.000 komada oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari