"Lakše respiratorne infekcije predstavljaju uvod u sezonu gripa": Vranjski lekar upozorava 1Stanković:Jesen nas uvodi u sezonu gripa. Foto:V.R. /Danas

„Poslednjih nedelja registrujemo povećani broj blažih oblika respiratornih infekcija koje nisu povezane za virusom Covid 19, ali predstavljaju posledicu prelaska iz leta u jesen, a često i slabijeg imuniteta“, ocenjuje epidemiološku situaciju na jugu Srbije za Danas dr Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju (ZZJZ).

-Imamo u ukupnom broju slučajeva oko pet odsto korona virusa, ali povećani broj blažih oblika infekcija respiratornih organa predstavlja određeni uvod u sezonu gripa – navodi dr Stanković.

Po njegovom mišljenju, bitno je da stariji od 65 godina, trudnice, kao i zdravstveni radnici da se što pre vakcinišu protiv sezonskog gripa.

Broj obolelih od kovida u Vranju se u poslednjih nekoliko nedelja kreće između 15 i 30 pacijenata dnevno, uz porast broja onih koji lekarsku pomoć traže zbog pojačanog kašlja, temperature i curenja iz nosa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari