Lančani sudar na Ibarskoj, zbog snega kolaps u saobraćaju u Beogradu 1Foto: Beta/Branislav Božić

Na Ibarskoj magistrali dogodio se lančani sudar, građani na društvenim mrežama pišu da su kolone velike, a problema sa javnim prevozom ima i u prestonici, objavila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Zbog snega znatno usporen saobraćaj očekuje vozače na Obilaznici oko Beograda, kao i na Ibarskoj magistrali, kod Lipovačke šume, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Autobuski saobraćaj u delovima beogradskih naselja Žarkovo, Cerak i Sremčica obustavljen je jutros nešto pre 9 sati zbog zaleđenog kolovoza

Kolona sa autobusima na linijama 37, 50 i 89 nalazi se zaustavljena na nizbrdici kod semafora u Ulici Ratka Mitrovića.

Nekoliko autobusa na liniji broj 52 zaustavljen je na raskrsnici ulica Ace Josimovića i Ace Mitrovića.

Putnici iz tih autobusa nastavili su put pešice.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću rečeno je agenciji Beta da je stanje u Beogradu „katastrofalno“ i da je autobuski saobraćaj obustavljen u celom Železniku i Sremčici.

Lekari imaju pune ruke posla zbog padova na ulici i lomova kostiju.

Kako se građani bore sa snegom, pogledajte u galeriji:

U planinskim predelima, pored zimskih guma, obavezna je i upotreba lanaca.

Službe su u trećem stepenu pripravnosti. Na terenu je 424 kamiona snegočistača, 186 građevinskih mašina i 1.750 radnika koji rade na raščišćavanju puteva.

Do kraja dana 10 cm snega

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je danas da se na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije tokom dana očekuje stvaranje snežnog pokrivača do 10 centimetara, a u brdsko-planinskim predelima i više.

Na području Beograda očekuje se visina snega oko 10 centimetara, uz manje povećanje do kraja dana. U Srbiji će u petak biti hladno i oblačno, uz slab sneg.

Do 8. januara u većini mesta ledeni dani, ujutru slab i umeren mraz, početkom naredne sedmice ponegde i jak mraz, a najviša dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni.

Iz Puteva Srbije saopštili su da zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Železnice: Vozovi idu nesmetano

Železnički saobraćaj nesmetano se odvija u uslovima snežnih padavina i vremenskih neprilika u čitavoj zemlji, saopšteno je danas iz Infrastruktura Železnice Srbije.

Centralni operativni štab Infrastrukture železnice Srbije za rad u zimskim uslovima upravlja svim aktivnostima, a oko 900 zaposlenih angažovano je na čišćenju i održavanju infrastrukture za rad u zimskim uslovima, izjavio je generalni direktor tog javnog preduzeća Miroljub Jevtić. On je rekao i da je, pored toga, spremno da brzo i u najkraćem roku reaguje 15 ekipa za hitne intervencije, pet sa mehanizacijom, kao i dvespecijalizovane za održavanje kosina, koje su stacionirane u Užicu i Zaječaru.

Jevtić je danas obišao železničku stanicu Beograd ranžirna u Makišu, kako bi se na terenu uverio da se železnički saobraćaj u najvećoj teretnoj stanici u regionu uspešno odvija u uslovima snežnih padavina.

Ministarstvo: Saobraćaj u Srbiji odvija se nesmetano, nadležne službe rade na terenu

Saobraćaj u Srbiji odvija se nesmetano uprkos jakom snegu, nadležne službe su na terenu i prate situaciju 24 sata dnevno, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema rečima rukovodioca štaba Zimske službe i izvršnog direktora Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda u preduzeću Putevi Srbije, Zorana Stojisavljevića, ekipe putara spremno su dočekale snežni talas i trenutno je angažovano 424 snegočistača, 186 građevinskih mašina i više od 1.750 radnika na raščišćavanju puteva na celoj teritoriji Srbije.

„Svi državni putevi prvog i drugog reda prohodni su, saobraćaj se odvija normalno, uz nešto otežan saobraćaj u brdsko-planinskim predelima. U poslepodnevnim časovima očekuje se smirivanje i prestanak padavina, dok se za Božić i vikend očekuju nove snežne padavine. Organizovaćemo se da taj posao uredno i kvalitetno odradimo, pratićemo situaciju i uposlićemo maksimalno kapacitete“, rekao je Stojisavljević.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić je rekao da se železnički saobraćaj u Srbiji odvija potpuno bezbedno i da je na mreži trenutno 38 teretnih i 30 putničkih vozova.

„O bezbednosti u zimskim uslovima stara se štab koji je u stalnom zasedanju, a na terenu se nalazi oko 900 železničara. Imamo 15 ekipa za hitne intervencije, pet mehanizovanih ekipa, i dve ekipe koje vode računa samo o kosinama i locirane su u Užicu i Zaječaru. Spremni smo bez obzira na dužinu ledenog talasa da odgovorimo svim izazovima“, rekao je Jevtić koji je danas obišao i Ranžirnu stanicu Beograd u Makišu gde se uverio u mere koje se preduzimaju na obezbedjivanju nesmetanog odvijanja železničkog saobraćaja u zimskim uslovima.

U saopštenju resornog ministarstva je navedeno da se i avio-saobraćaj odvija bezbedno i nesmetano, a ista je situacija i u vodnom saobraćaju.

„Nemamo nikakvu problematičnu situaciju, nemamo najavu ni ledostaja niti obustave plovidbe. Vodostaj je uobičajen za ovo doba godine tako da ne očekujemo nikakve probleme na rekama“, rekao je pomoćnik ministra gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

On je dodao da 12 lučkih kapetanija 24 sata dnevno prate stanje na rekama, da je Direkcija za vodne puteve uspostavila nadzorni štab, a Agencija za upravljanje lukama uputila upustvo svim lukama o tome šta treba da se radi u ovom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari