Laserska operacija moguća u svim stadijumima hemoroidalne bolesti 1

U hiruršku ambulantu mesečno se sa hemoroidalnom bolešću različitih stadijuma javi prosečno oko 40 pacijenata i to pretežno u letnjim mesecima kada su simptomi hemoroidalne bolesti najučestaliji.

Pacijenti se najčešće javljaju zbog povremenog pečenja, upornog svraba, bola i osećaja nelagodnosti tipa napona u analnoj regiji sa pratećom inflamacijom (upalom) kao i povremene pojave sveže krvi tokom pražnjenja. Za operativni zahvat upotrebom Biolitec (diodnog) lasera se odluči i bude operisano u proseku oko 50 odsto pregledanih pacijenata kojima se postavi indikacija za operaciju na proktološkom pregledu. Treba napomenuti da su to najčešće pacijenti sa III i IV stadijumom hemoroidalne bolesti. Pacijenti sa II stadijumom bolesti se uglavnom leče konzervativnim metodama upotrebom krema, masti i supozitorija, kao i korigovanjem ishrane i životnih navika, kaže za Danas hirurg Srđan Radibratović, jedan od najvećih domaćih stručnjaka u oblasti primene laserske hirurgije u proktologiji.

Prema njegovim rečima, prednosti laserske operacije u odnosu na klasičnu su višestruke, a laserska operacija se sa velikom uspešnošću može sprovesti u svim stadijumima hemoroidalne bolesti.

– Kod laserske operacije nema ekstenzivnog odstranjivanja tkiva, odnosno hirurškog sečenja, a operativne rane koje su veličine do 1mm potpuno zarastaju za 7 do 10 dana. Operacija se može raditi i u lokalnoj anesteziji („kaudalni blok“) a po potrebi se pacijent može pritom uvesti u analgosedaciju. Pacijent za dva časa napušta bonicu ili najkasnije do 24 sata, u zavisnosti od vrste anestezije („one day surgery“) – navodi dr Radibratović.

On dodaje da nakon laserske operacije nema potrebe za svakodnevnim previjanje nakon operacije, te da je postoperativni bol sveden na minimum ili ga uopšte nema.

– Rana se u kućnim uslovima u postoperativnom periodu tušira uz upotrebu blagih sapuna i krema. Nema rizika od pojave veoma opasne postoperativne komplikacije kao što je stenoza analnog mišića i nemogućnost spontanog pražnjenja, koja se može javiti nakon klasične operacije. Pacijent se već za nekoliko dana vraća svojim uobičajenim aktivnostima i stilu života, dok se potpuni efekti laserske operacije vide u četiri do šest nedelja nakon intervencije – objašnjava dr Radibratović i naglašava da se intervencija može izvoditi više puta bez opasnosti od komplikacija.

Kao bolest savremenog života, najznačajniji faktor za razvoj hemoroidalne bolesti je genetska predispozicija.

– Od ostalih faktora rizika najznačajniji su nepravilna i neredovna ishrana, savremeni stil života i životne navike u koje spadaju i nekontrolisana konzumacija alkoholnih pića i pušenje. Razvoju bolesti doprinose i hronične opstipacione tegobe, česte dijareje, nekontrolisano korišćenje laksativa, godine starosti, vrsta posla koji zahteva dugotrajno sedenje ili stajanje, slaba fizička aktivnost, a kod ženskog dela populacije trudnoća i porođaj – objašnjava dr Radibratović.

Savet za prevenciju razvoja hemoroidalne bolesti, nastavlja on, podrazumeva što manje moguće izlaganje riziko faktorima.

– Nažalost, na genetsku predispoziciju ne možemo uticati. Treba obratiti pažnju na redovnu ishranu bogatu vlaknima, adekvatan dnevni unos tečnosti, umerenu fizičku aktivnost tokom dana u vidu laganih šetnji, uz izbegavanje dugotrajnog sedenja i stajanja, neumerene konzumacije alkoholnih pića i pušenje – zaključuje dr Radibratović.

Šta je hemoroidalna bolest

Hemoroidalni nodusi su anatomske vaskularne strukture u završnom delu digestivnog trakta (rektumu) koje se sastoje od arterijskih i venskih krvnih sudova koji su međusobno povezani, osnova su im vezivno i mišićno tkivo, a imaju ulogu u zadržavanju stolice i gasova. Problemi koji pacijenti imaju mogu da budu vrlo neugodni i da bitno utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i na opšti kvalitet života.

Biografija

Dr Srđan Radibratović je specijalista opšte hirurgije i jedan je od najeminentnijih domaćih stručnjaka u oblasti primene laserske hirurgije u proktologiji. Edukaciju iz oblasti laparaskopske hirurgije završio je u Hrvatskoj.

Radno iskustvo sticao je na Odeljenju opšte hirurgije u KBC „Dr Dragiša Mišović“, a stručno se usavršavao u Nemačkoj, Rumuniji i Mađarskoj. Trenutno je na mestu načelnika hirurgije u Opštoj bolnici „Aurora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari