"Lazini dani" čekaju i mlađe stručnjake 1Foto: www.wikipedia.org

U čast dr Laze K. Lazarevića, jednog od najznamenitijih Šapčana, održana je 42. stručna manifestacija „Lazini dani“.

Cveće na spomenik Lazi Lazareviću položili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i dr Nada Ruvidić, predsednica šabačke podružnice Srpskog lekarskog društva.

– Kada u istoriji našeg grada imamo ličnost kao što je Lazarević, mi smo dužni da ga se sećamo. A ako neko neguje kulturu sećanja, to je Grad Šabac. Lepo je što se u Šapcu održava stručna manifestacija „Lazini dani“ i čast nam je što su gosti našeg grada uvaženi profesori i lekari. Mi smo kao grad otvoreni da podržimo svaku ideju koja može da doprinese boljem zdravlju naših sugrađana. Šabac je otvorena sredina u kojoj ljudi žele da žive bolje, a to je nemoguće bez lekara, naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Dr Nada Ruvidić podsetila je na osnivanje manifestacije pre 42 godine i na plemenitu ideju nekoliko entuzijasta rešenih da u Šapcu zaživi godišnje okupljanje stručnjaka Srbije iz različitih oblasti medicine. Ona je izrazila zahvalnost svima koji su pomogli da „Lazini dani“ opstanu i budu prihvaćeni kao jedno od najuticajnijih edukativnih okupljanja.

– Dugi niz godina ovde na ovoj manifestaciji učestvuje veliki broj značajnih profesora, lekara i građana koji su svojim predavanjima doprineli važnosti ove manifestacije. Predavanja su uvek aktuelna i savremena, a ove godine učestvuje 12 profesora iz Niša i Beograda, rekla je dr Nada Ruvidić i dodala da se nada da će u narednim godinama više mladih lekara prisustvovati predavanjima.

U svom kratkom životu od samo 39 godina, Laza Lazarević je stekao harizmu književnika, rodonačelnika srpske realističke psihološke pripovetke, a još kao mlad bio je uveliko priznat i kao pravnik, kao lekar-naučnik, kao prvi srpski neurolog, sanitetski potpukovnik, lični lekar kralja Milana Obrenovića i dopisni član Srpske kraljevske akademije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari