Lažna Rembrantova slika procenjena na pola miliona 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Zabavne strane jugoslovenskih dnevnih listova Pravda i Vreme 5. decembra, pre tačno osamdeset godina, donose mnoštvo zanimljivosti iz Evrope i Amerike jugoslovenskim čitaocima.

Lažna Rembrantova slika procenjena na pola miliona 2Neobičnu vest iz Francuske nalazimo u listu Pravda. U bioskopu „midineta, studenata i starih majki iz okoline Sene“ u Parizu, kada se davao jedan ljubavni film sa scenom dugog poljupca, izbila je tuča.

„Izgleda vam malo čudnovato, zar ne? Ali ipak, to se zbilo u Parizu. Navikli ste da činite da se u Americi tačno meri dužina poljupca na ekranu, jer suviše strasni i suviše dugački poljupci ne odgovaraju „puritanskom modelu“ Amerike“, piše ovaj list.

Na ovu scenu prvo su odreagovale majke, vičući da takve filmove ne treba prikazivati u javnosti jer su nemoralni, a potom se pojavila i policija.

„Čuo se pisak oni koji su bili zadovoljni, onih koji su mislili protivno i onih koji su se ljutili što je prestava prekinuta“, prenosi Pravda atmosferu sa događaja.

Studenti su, s druge strane, smatrali da bioskop jeste realno prikazivanje činjenica, pa prema tome njegov rad treba da bude „amoralan“, a poljubac sme da traje onoliko koliko bi trajao i u stvarnosti.

U ovom broju Pravde na „zabavnim stranama“ našao se i jedan od najvažnijih političara ovog doba – tadašnji britanski premijer Nevil Čemberlen.

Naime, on je tokom svog putovanja preko Kanala u toku jakog nevremena doživeo da mu se krstarica ljulja „kao ljuska na vodi“. Ono što je u ovom prizoru bilo interesantno je upravo prizor ozbiljnog političara, koji inače „ne uživa dobar glas u pogledu svoje pitomosti“, kako „skače s noge na nogu da održi ravnotežu“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Lažna Rembrantova slika procenjena na pola miliona 3Ni dnevni list Vreme tog 5. decembra, pre tačno osamdeset godina, nije manjkao sa zanimljivostima. Na stranicama Jedan čas razonode brojne su svetske vesti.

Jedna od njih, naslovljena sa „Kao kliconoša tifusa živela 25 godina na usamljenom ostrvu“ opisuje neobičnu sudbinu Meri Melon, Njujorčanke, koja je samovala 25 godina na Ist Riveru jer je zarazila hiljade ljudi tifusom, a da zapravo nikada nije bolovala od te bolesti.

Tu je i vest iz Velike Britanije, deca su umesto sa loptom fudbal igrala sa punom granatom.

Na sreću, jedan prolaznik, zainteresovan dečjom igrom, opazio je ovu neobičnu loptu i, kada je utvrdio da je to granata, predao je vojnim vlastima koje su je demontirale, jer je bila živa“, piše Vreme.

Lažna Rembrantova slika ipak staje pola miliona, prenosi taj list. Kako Vreme navodi, slika koja je tri puta prodavana u velikim kolekcijama kao originalno Rembrantovo delo, a za koju se dokazalo da je lažna ponovo je izložena u Londonu.

Naime, reč o slici „Anđeo koji se pojavljuje Gedeonu“, danas poznatoj kao „Noćna straža“, a njena „trenutna“ vrednost preocenjuje se na 500.000 dinara.

Ova slika više puta je prodavana, za ogroman novac, a nakon što su andjeoska krila putpuno izbrisana, rodila se sumnja da je reč o falsifikatu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari