Legati i estetika tela u hrišćanstvu 1

Novi, 167. broj časopisa Kultura, koji se pojavio nedavno, obrađuje dve teme: Institut legata i kulturna politika u Srbiji, koju je priredila dr Jadranka Božić i Estetika tela u hrišćanstvu koju su uredili doc. dr Vladimir Kolarić i Blagoje Pantelić.

Osim dve tematske, 167. broj donosi i redovne rubrike Istraživanja, Osvrti i Prikazi. Pored štampanog izdanja, 167. broj časopisa Kultura može se pronaći i na linku http://www.casopiskultura.rs/Magazine/ShowPDF?magazineid=177, ili posredstvom mobilne aplikacije u Google play prodavnici.

Kako u uvodnoj reči navodi dr Jadranka Božić, urednica teme Institut legata i kulturna politika u Srbiji,

„U osnovi legatske vrste nasleđivanja pre svega je običaj darivanja. Darivanje podrazumeva nesebičnost, dakle odvajanje od dela sebe, nečeg dragog, i koliko je to nešto važnije – to je nesebičnije. Svaki čin dobročinstva ima svoj uticaj na mnogo širu oblast od lokalne; izgradnja boljeg društva, etičkih normi i opšteg morala naroda može biti ponukana plemenitim činom ostavljanja legata. Kulturnom politikom trebalo bi negovati kulturu darivanja, kao i poštovanje prema darodavcima ali i spram požrtvovanosti čuvarnih prenosilaca kulturnih dobara“.

Doc. dr Vladimir Kolarić i Blagoje Pantelić, urednici teme Estetika tela u hrišćanstvu, navode u uvodnoj „Kako ljudsko biće ne čini samo telo, ali je bez telesnosti nezamislivo, svaki estetički pristup ljudskom telu u hrišćanstvu mora podrazumevati svest o celini ljudskog bića, iako je jedino telo ono što je neposredno čulno opažljivo i time estetski spoznatljivo i umetnički predstavljivo. Ovaj pokušaj estetske spoznaje celine ljudskog bića jedan je od najvećih izazova ne samo za estetičku teoriju i umetničku praksu, nego i za samu teologiju, povezan sa ključnim pitanjem spoznatljivosti i predstavljivosti nevidljivog (posredstvom vidljivog)“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.