Svečano otvoreni legati Miloja Popovića Kavaje i Petra Pajića u Adligatu 1

Dvojici barda sprske poezije Miloju Popoviću Kavaji knjizevniku, publicisti i novinaru, i znamenitom srpskom pesniku i novinaru Petru Pajiću, koji je prošle godine preminuo, otvoren je legat danas u Adligatu, međunarodnom muzeju knjige i kulture u Beogradu.

Predsednik Adligata Viktor Lazić kaže da je njegova porodica podarila ovu zgradu za Muzej srpske književnosti, muzej knjige i putovanja, da je on podario svoju momačku sobu za legat Petra Pajića.

– Pajić je bio naš prijatelj, komšija, naša podrška i svojim likom i rečju i delom. U njegov kutak i danas odlazim kada me neko nasekira, da mu se malo izjadam – istakao je Lazić koji je prisutnima čitao Pajićeve pesme “Kad su Srbi čitali ušima”, ali i reči pozdrava koje je Pajićeva sestra Mirjana uputila publici u kojima stoji da otvaranjem ovog legata stiče utisak da ih Petar nije napustio i poručuje “Setite se ponekad našeg Petra”.

Kavaja je pre nego što je pročitao stihove koje je napisao za nacionalnu melodiju “Marš na Drinu” od Stanislava Biničkog istakao kvalitet inicijative jedne dobre porodice .

– Sinoć smo imali otvaranje Narodnog muzeja, koji je državna institucija na koju smo čekali više od decenije. Vi ste jedna porodica koja vuče korene kulture od 1882. godine, kada su preci Viktora Lazića počeli da skupljaju knjige. Napravili su jednu instituciju i nema čoveka koji kada dođe ovde ne bude iznenađen – kaže Kavaja.

On je istakao i to da mu je posebno drago što se u isto veme otvara i legat Petra Pajića, njegovog dugogodišnjeg prijatelja, čije književno delo visoko ceni.

– Bićemo opet zajedno pa sam u moje i njhegovo ime zahvalan za naše prisustvo u Adligatu – imaglašava Kavaja.

Nemoguće je ispričati sve što bi bilo primereno ovoj prilici istakao je pesnik Matija Bećković.

Predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije Miloš Janković istakao je da su Pajić i Kavaja bardovi srpske poezije.

– Pera je večan. On je živeo poeziju, on nije imao krv on je imao stih – smatra Janković.

Janković je prisutnima ispričao kako je Pajića upoznao kao mlad čovek, u kafani i slušao savete koji njemu nisu mogli da pomognu jer ja nije umeo da ih razumem.

– Poslednja renesansna ličnost u 20 veku je Kavaja, vi ne znate da li je on značajniji kao pisac pesnik putopisac, novinar privrednik, državnik, političar iako on izbegava ove dve poslednje konotacije. Pošto je pametnom čoveku i komarac muzika, ako umete da slušate Miloja Popovića možda ponešto i naučite, jer Miloje je čovek koji stalno tera na proaktivno mišljenje – naglašava Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari