U centru grada, ali i na još devet lokacija u Pirotu, postavljeni su panoi sa fotografijama starog Pirota, čime je počela realizacija projekta „Hiljadu reči u jednoj sekundi“ koji je nastao u okviru projekta Zlatni rudnik niškog Odbora za građansku inicijativu, a deo je Pirotskog kulturnog leta.

Panoe su na svečan način otvorili autor projekta, fotoreporter iz Pirota Dragan Janković Rota i zamenik predsednika opštine Branislav Kostić.

– Spojio sam tradiciju i sadašnjost. Pre 90 i 100 godina fotografija je lagano došla i u naš grad . Stari vrhunski majstori slikali su Pirot kada je prestao da bude turska kasaba. Počele su da se grade mnoge zgrade, poput zgrade Gimnazije, Rabenovo zdanje, osnovna škola, Apoteka Čeha Karla Skacela, hotel Nacional, hotel Esnaf. Pored svih tih zgrada prolazimo svaki dan, ali vrlo malo znamo o njihovoj istoriji i vrednosti. Zato je pored svake od fotografija i tekst o nastanku zgrade. To je kratka lekcija iz bliže kulturne prošlosti grada. Fotografije su štampane na najsavremenijim materijalima, imaju sedam godina garancije i zaštićene su od UV zračenja, mraza i kiše i ne blede. Po potrebi panoi mogu da se sklone i da se ponovo vrate. Naziv projekta sam govori za sebe, budući da fotografije govore više od hiljadu reči – kaže Dragan Janković.

– Ovo je samo deo podsećanja na našu prošlost. Podržavamo ovu akciju i želimo da formiramo i školu fotografije u gradu u kojoj bi iskusni fotografi svakome ko želi da se bavi fotografijom pokazali kako ona nastaje – kaže zamenik predsednika opštine Branislav Kostić.

Načelnik Odeljenja za vanprivredu SO Zoran Mitić kaže da je ovo lepa prilika da se Piroćanci sete starog Pirota i veruje da će im se to dopasti. Direktor Doma kulture Miško Ćirić kaže da očekuje da se poveća broj fotografija starog Pirota i kakav je on bio nekad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari