Letnja škola srpskog jezika u Tršiću za decu iz dijaspore 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete u Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću prvi put ovog leta organizuje Letnju školu srpskog jezika i kulture za učenike iz dijaspore „Leto u zavičaju“.

Škola se realizuje u tri termina za vreme školskog raspusta, a kroz nju će proći 217 učenika iz dijaspore u pratnji 17 nastavnika.

Boravak u Tršiću završava prva grupa učenika iz Francuske, Nemačke, Italije, Švajcarske i Grčke. Oni su danas na završnoj priredbi pokazala šta su sve naučili tokom boravka u ovom centru.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je ovoj obrazovni  centar Ministarstvo osnovalo u svrhu izučavanja srpskog jezika, kulture i tradicije.

„Ovakvi centri su značajni kao podrška učenicima, koji žele da dodatno unaprede svoja znanja, interesovanja i sposobnosti.  Po prvi put ugostili smo učenike iz dijaspore i tako ćemo i nastaviti. Važno je da što bolje upoznaju svoj jezik, kulturu i tradiciju“, naveo je ministar i dodao da je u planu je i priprema škole „Zima u zavičaju“ zbog velikog interesovanja učenika iz dijaspore i njihovih roditelja.

On je istakao da je i u Strategiju razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine  postavljen kao  poseban cilj unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Boravak učenika u ovom centru je besplatan, a  programe finansira Ministarstvo prosvete.

Program škole osmislila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu.

Učenicima je u okviru aktivnosti omogućeno učenje srpskog jezika u kontekstu nacionalne kulture kroz govorne i igrovne aktivnosti, kroz umetnost, kulturu, tradiciju, kao i druge kulturne i sportske aktivnosti.

U okviru Škole organizuju se i posete manastiru Tronoša i Banji Koviljači.

Za vreme boravka prve grupe dece u Centru su boravili i učesnici radionice za učenike srednjih škola Etnologija i antropologija, a Beogradska filharmonija mladih je održala koncert za učesnike škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari