"Lična hrabrost Aleksandra Obradovića nije dala bilo kakve efekte, od licemerne podrške EK ili EP naše društvo nema koristi" 1Aleksandar Obradović Foto: CRTA

„Prijave uzbunjivača, kao u slučaju Krušika, još uvek nisu istražene u skladu sa Zakonom. Srbija treba da pojača zaštitu uzbunjivača i istraži optužbe u slučajevima korupcije na visokom nivou“, navodi se u poslednjem izveštaju Evropske komisije.

Aleksandar Obradović, koji je otkrio koruptivne radnje u valjevskoj fabrici Krušik, još uvek je pod istragom.

Njegov advokat Vladimir Gajić kaže za Danas da je Aleksandar dobro, da se povukao iz javnosti i tu ne namerava ništa da menja.

Predmet je u jednoj vrsti procesne hibernacije. Mislim da ta tišina odgovara Aleksandru Obradoviću. Kao što vidimo, njegova lična hrabrost nije dala bilo kakve efekte u društvu. Ogromna većina je spremna da se kreće kroz život povijene glave. Od te, ja bih rekao licemerne podrške kroz pitanja koje postavlja EK ili EP, naše društvo nema nikakve koristi. Sve se zadržava samo na rečima dok diktatura u Srbiji i dalje ima podršku, dok god je spremna da isporučuje ono što se od nje zahteva. Zato slučaj velike lične hrabrosti Aleksandrove ostaje usamljeni incident u Srbiji – ističe Gajić.

Podsetimo, uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom, dok postupak za korupciju koju je otkrio u valjevskoj fabrici naoružanja Krušik nije ni počeo. Obradović je pre tri godine, uz učešće većeg broja operativaca MUP-a i BIA, kao da je vođa velike kriminalne ili terorističke organizacije, uhapšen i odveden u zatvorski pritvor.

Akcija je usledila nakon što je Obradović posredstvom novinara obelodanio informacije o koruptivnom poslovanju Krušika sa firmom GIM, u čije je vlasništvo bio uključen otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Uzbunjivač je pušten tek nakon velikog pritiska javnosti, a godina dana je proveo u kućnom pritvoru.

U delu izveštaja EK u kom se govori o uzbunjivačima, kaže se da su sudovili u Srbiji tokom 2021. godine primili oko 99 novih predmeta na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača i napominje da postupci za neke slučajeve nisu rešeni ni posle više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari