Obradović: Ništa me više ne čudi 1Foto: BETAPHOTO/CRTA/DS

Otkako je vlasnika plantaže „Jovanjica“ Predrag Koluvija izašao iz pritvora, visoki predstavnici vlasti kao da se utrkuju ko će više da ga brani.

Optuženog ze organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajila više od tone marihuane intervjuisao je njegov advokat Vladimir Đukanović, a u relativizaciji krivičnog dela najdalje je otišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored izjave da Koluvija “nije nikog ubio” te netačnih podataka da je “marihuana legalizovana u okruženju i Nemačkoj”, u poslednjem osvrtanju na slučaj “Jovanjica” Vučić je intervju sa njim uporedio sa intervjuom koji je uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović nakon izlaska iz pritvora dao tadašnjem direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću.

“Pulicera ste hteli da date onome koji je intervjuisao Obradovića kad je imao nanogicu, a Koluvija ne sme”, rekao je Vučić, izjednačivši time čoveka koji je otkrio kriminal u državnom preduzeću, i onog u čijem preduzeću su pronađene tone droge. Pritom su to poljoprivredno gazdinstvo obilazili brojni funkcioneri iz državnog vrha, na čelu sa sadašnjim ministrom policije Aleksandrom Vulinom, koji se na plantaži slikao u radnom kombinezonu. I za Vulina je isto raditi intervju sa “uzgajivačem” ili “uzbunjivačem”, kako je juče rekao na televiziji Pink, ponovivši Vučićeve reči.

Aleksandar Obradović je izopšten iz svoje firme, koja je trenutno na rubu propasti najvećim delom zbog stvari na koje je upravo on ukazivao – prodaje oružja po povlašćenim cenama na štetu Krušika, a u koju je bio umešan i otac sadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

Iako se povukao iz javnosti, Obradović je u toku sa aktuelnim dešavanjima.

– Pratim sve šta se dešava. Više se ničemu ne čudim, odavno više ni ne besnim – kratko nam je poručio Obradović, upitan da prokomentariše to što ga je predsednik Srbije izjednačio sa Predragom Koluvijom.

Vladimir Gajić, advokat Aleksandra Obradovića, kaže za Danas da se ta dva intervjua nikako ne mogu porediti.

– Pre svega zato što je Aleksandra intervjuisao tada direktor programa TV N1 Jugoslav Ćosić, a ne ja u svojstvu njegovog branioca, novinara, predsednika skupštinskog odbora za pravosuđe, člana Visokog saveta sudstva i člana Državnog veća tužilaštva, što su sve funkcije koje ima Koluvijin advokat Vladimir Đukanović. Da ne govorim o činjenici da je Aleksandar Obradović uzbunjivač a za veliki deo javnosti i heroj ovog vremena za razliku od Koluvije koji je optužen kao šef organizovane kriminalne grupe zbog proizvodnje narkotika i koji ima krivični dosije koji je izgradio sebi tokom života u Nemačkoj – ističe Gajić.

Prema njegovim rečima, intervjuisanje Obradovića i Koluvije može da bude isto samo nekome ko je lično zainteresovan za biznis koji je etabliran u Jovanjici, šefu države Srbije koja je subvencijama dodelila milione evra za proizvodnju droge u “Jovanjici”, nekome ko se čudi što je šef organizovane kriminalne grupe bio skoro dve godine u pritvoru za tone droge koju su mnoge evropske države “legalizovale”kako on tvrdi.

– U realnom životu ne postiji evropska država koja je legalizovala proizvodnju narkotika, odnosno konoplje koja u sebi sadrži negde i po 17 odsto THC. Niti postoji evropska država koja daje subvencije iz državne kase ovakvoj vrsti  poljoprivrede”, niti ima ministara u vladi evropskih država koje obilaze ovakva dobra, rade na njima ili im pružaju logističku podršku preko svojih bezbednosnih službi. Međutim u jednoj stvari je režimska propaganda u pravu. Predrag Koluvija je nebitna ličnost. On je običan član grupe, on je njihov radnik, njihov kaskader – ocenjuje Gajić.

Na pitanje šta misli da će na kraju biti sa Koluvijom, naš sagovornik kaže da će biti osuđen, “mada on to ne zna”.

– Kada bude saznao, biće kasno – zaključuje Gajić.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da je u Vučićevoj izjavi gde upoređuje uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz Krušika sa proizvođačem droge Predragom Koluvijom, sve je sporno.

– Od toga da se predsednik jedne države bavi temom intervjua, da komentariše sudski proces koji je u toku, do toga da poistovećuje jednog hrabrog građanina koji je ukazao na kriminal sa najvišeg državnog vrha sa osobom koja je optužena da je vlasnik najveće plantaže marihuane u Evropi  – kaže Rakić.

Ona dodaje da se Aleksandar Obradović i Predrag Koluvija nalaze na suprotnim polovima našeg društva i da se nikako ne mogu upoređivati.

– Koluvija je radio i još uvek radi za kriminalni režim, a Obradović se bori protiv kriminalaca koji pljačkaju Krušik i ostala državna preduzeća. Koluvija je deo mafije, a Obradović slobodne Srbije – ukazuje Rakić.

Prema njenim rečima, srpsko društvo sa zabrinjavajućom lakoćom prihvata činjenicu da je predsednik države stao u odbranu optuženog narkodilera.

– Vučićevo obraćanje naciji iz Dubaija kako bi relativizovao slučaj Jovanjica je bilo potpuno šokantno i nešto što ostavlja bez teksta. To je nešto što je nezamislivo čak i kao scenario filmova o narko kartelima, a to je, nažalost  postala naša realnost. Kada se budu povukle sve optužnice protiv Aleksandra Obradovića i on bude vraćen na posao, a Koluvija ode na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne zajedno sa svojim partnerima iz vrha vlasti, tada možemo reći da ponovo imamo pravnu državu – zaključuje Rakić.

Neka odluče šta je bila Jovanjica

– Meni je interesantno kako oni u svojoj propagandi, s jedne strane tvrde kako se u Jovanjici nije proizvodila droga nego industrijska konoplja, dok s druge strane brane Andreja Vučića da nije umao ništa sa Jovanjicom. Neka od ove dve tvrdnje je suvišna – kaže Vladimir Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari