Uzbunjivač Aleksandar Obradović četiri godine nakon hapšenja: Sve bih ponovio 1Foto: BETAPHOTO/CRTA/DS

Iako se, nažalost, malo toga promenilo za ove četiri godine, opet bih sve ponovio. Stojim i dalje iza svih svojih postupaka i reči. I dalje verujem da će jednog dana u Srbiji stvari biti drugačije i bolje, kaže za NIN uzbunjivač iz Krušika.

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je dao nadu Srbiji da u njoj može biti bolje i drugačije, posle četiri godine i dalje je progonjen.

Istraga protiv njega i danas, nakon što je uhapšen prvi put 18. septembra 2019, nije obustavljena, a postupak za korupciju koju je otkrio u valjevskom Krušiku i drugim državnim fabrikama odbrambene industrije nije ni počeo.

I dalje je u fazi predistrage.

„Ne kajem se zbog onoga što sam uradio, jer bih opet sve ponovio. Stojim i dalje iza svih svojih postupaka i reči. Nažalost, malo toga se promenilo za ove četiri godine. Samo ne želim i dalje da komentarišem taj slučaj i da na taj način budem u medijima, ali nisam odustao od moje borbe. I dalje verujem da će jednog dana u Srbiji stvari biti drugačije i bolje“, kaže Aleksandar Obradović ekskluzivno za NIN.

Iako se povukao iz javnosti, Obradović nastavlja svoju borbu, ali i borbu svih nezadovoljnih građana za bolju Srbiju.

Da nije odustao mogli su da vide svi koji mesecima protestuju zbog nasilja u Beogradu i Valjevu. Svake nedelje bio je u protestnoj šetnji u jednom ili drugom gradu. U rodnom Valjevu podržao je i policajku Katarinu Petrović, koja je, kao i on, uhapšena, jer je otkrila informaciju od javnog značaja da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović drogiran i pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene.

Obradovića prvi put tajno hapsi BIA zbog navodnog otkrivanja poslovne tajne, 18. septembra 2019, ali mu dva dana kasnije sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu određuje kućni pritvor sa nonogvicom.

Međutim, na žalbu Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, koje bije glas da sprovodi volju vladajućeg režima, policija ga ponovo hapsi 30. septembra i drugi sudija mu određuje zatvorski pritvor od 30 dana.

Oba puta hapsili su ga kao da je u pitanju najtraženiji terorista ili predvodnik kriminalnog klana.

Uhapšen je na radnom mestu u Krušiku, kao opomena svim zaposlenima da paze šta rade, ali javnost o tome nije obaveštena.

Od tada se nalazi pod suspenzijom i prima samo četvrtinu plate u fabrici za koju se žrtvovao, ukazujući da je potkradaju.

Postupak protiv njega nastavljen je u tajnosti sve do 10. oktobra 2019, kada u NIN-u izlazi prvi tekst o ovom junaku našeg vremena.

Profesionalni mediji prenose tu vest i nastavljaju da izveštavaju o Obradoviću i korupciji koju je otkrio. Građani se odmah okupljaju ispred Centralnog zatvora u Beogradu, a njegovu odbranu preuzima advokat Vladimir Gajić.

Ubrzo dva beogradska suda, Apelacioni i Viši, koji pre toga nedeljama nisu odlučivali o žalbama za pritvor, u jednom danu, 14. oktobra 2019. donose odluku da Obradovića prebace sa nanogvicom u kućni pritvor u Valjevu.

Kućni pritvor mu je ukinut 18. decembra 2019, od kada je Obradović slobodan, ali je i dalje pod istragom i suspenzijom na poslu.

Mediji mesecima izveštavaju o ovom slučaju i korupciji koju je Obradović otkrio.

Posle serije tekstova o „aferi Krušik“, Tužilaštvo za organizovani kriminal krajem decembra 2019. pokreće predistražni postupak i daje nalog BIA i VBA da ispitaju poslovanje privatnih trgovaca oružjem sa Krušikom, a nakon odlaska Nebojše Stefanovića sa mesta ministra unutrašnjih poslova, takav nalog se daje i MUP-u.

Uprkos tome, međutim, do danas nije okončan čak ni predistražni postupak.

Ceo tekst možete da pročitate u najnovijem izdanju nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari