"Smena inspektora je pokušaj sprečavanja dalje istrage postupka za Jovanjicu 3." 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Zašto članovi vladajuće partije kompromituju inspektore? Zašto ih smenjuju? Zašto BIA vrši pritisak na profesionalce? Zašto inspektore uklanjaju iz resora droge? Da li je smena šefova 4. odeljenja za drogu trzaj politički korumpiranog sistema

Smena šefova 4. odeljenja za drogu beogradske policije načelnika Slobodana Milenkovića – Malog Sente i predvodnika operative Dušana Mitića pokušaj je sprečavanja dalje istrage za najveću plantažu marihuane u Evropi, to jest postupka za Jovanjicu 3.

Upravo je inspektor Milenković početkom juna ispred svog tima podneo zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje već vodi postupke za Jovanjicu 1 i 2, da se istraga dovede do kraja „u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju ma¬rihuane na Jovanjici“.

U toj prijavi, o kojoj je NIN prvi pisao 8. juna 2023. u tekstu „Mali Senta traži Jovanjicu 3“, navodi se da bi dalja istraga tre¬balo da obuhvati sve što nisu Jovanji¬ca 1. i 2. Takođe se u prijavi navodi i jedno konkretno ime, kao i da ima više N. N. počinilaca za koje postoje osnovi sumnje koje treba pretočiti u dokaze. Odluka o smeni Milenkovića i Mitića došla je iz kabineta mini¬stra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Potpisao ju je Gašićev šef kabineta Dejan Bojević.

To je došlo ubrzo nakon što je inspektor Mitić svedočeći na suđenju za Jovanjicu 1 rekao: „Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića. Načelnik 4. odeljenja Slobodan Mi¬lenković je najpozvaniji da vam o tome govori, on je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, a nakon toga, kada je to procurilo, počeli su učestali pritisci prema nama.“ Inspektor Mitić je svedočio i da im je prvooptuženi za Jovanjicu Predrag Koluvija prilikom hapšenja pokazao sadržajnu prepisku sa Gašićem koji je tada bio šef BIA.

Naime sadašnji ministar policije i predsednik Sr¬bije Aleksandar Vučić su tvrdili da je prepiska bila samo jednom, prilikom dana BIA, kada je Koluvija čestitao, a Gašić mu se zahvalio. Za Mirka Škera, u vreme Jovanjice šefa beogradske BIA, nedeljnik Vreme je otkrio da se viđao sa Koluvijom dok je prema op-tužnici cvetala marihuna na toj plantaži. I tako umesto hapšenja Ga¬šića i Škera, smenjeni su inspektori koji su otkrili plantažu marihuane na Jovanjici, za koju tužilaštvo na¬vodi da je najveća u Evropi.

Advokat Zdenko Tomanović, za¬stupnik inspektora Milenkovića i Mitića, pita zašto građani Srbije nemaju pravo da imaju poštene poli¬cajce?

On kaže za NIN: „Onda kada policajci počnu da proveravaju svoja operativna saznanja, oni budu smenje¬ni. To je zapravo podrugivanje građa¬ vrha policije je suštinska suprotnost zvaničnom političkom stavu da sva¬ko mora da odgovara ako je prekršio zakon.Kada smenite inspektore da biste ih sprečili da dublje istražuju i proveravaju operativna saznanja, on¬da razarate društveno-pravne temelje sistema. Ali tada dolazi do jednog pa-radoksa da prst sumnje postaje uperen u one koji su zahtevali njihovu smenu. Jer inspektori ne proveravaju tračeve već idu tamo gde ih vode sumnje, a gde ima sumnje možda ima i neki dokaz.“

Ceo tekst pročitajte u najnovijem izdanju NIN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari