"Vlast pokušala da sakrije svoju golotinju u Jovanjici": NIN otkriva šta se dešavalo sa beleškom inspektora Milenkovića 1foto FoNet Aleksandar Barda

Pre nego što je iz MUP-a upućena tužilaštvu, Služba unutrašnjekontrole, koja je direktno pod ingerencijom ministra, belešku je proglasila za „strogo poverljivu“. A upravo je ta služba sve vreme proganjala Milenkovića, šefa operative Dušana Mitića i njihove saradnike iz 4. odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge, piše NIN.

Postojanje službene beleške, sada smenjenog inspektora Slobodana Milenkovića, u kojoj navodi da su mu preko posrednika poslanik SNS Vladimir Đukanović, advokat Predraga Koluvije, i kontroverzni biznismen Aleksandar Papić, suvlasnik tablioda Objektiv, nudili 100.000 evra i napredovanje u karijeri da zataška Jovanjicu, potvrdila su dva tužilaštva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, niko nije objasnio zašto i više od 16 meseci nakon podnošenja službene beleške njeni navodi nisu ispitani.

Vlast je pokušala da sakrije svoju golotinju u Jovanjici zbog službene beleške Milenkovića iza oznake „strogo poverljivo“. Međutim, NIN je uvidom u belešku koju je sačinio Milenković utvrdio da nema nikakve oznake poverljivosti i tajnosti, niti je ona data u beogradskoj policiji.

Kako saznajemo, tu oznaku je pre nego što je iz MUP-a beleška upućena tužilaštvu dala Služba unutrašnje kontrole (SUK) koja je direktno pod ingerencijom ministra.

Tada je ministar bio Aleksandar Vulin, koji je okopavao u Jovanjici. A upravo je SUK sve vreme proganjao Milenkovića, šefa operative Dušana Mitića i njihove saradnike iz 4. odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge.

Dva puta su vodili Milenkovića i Mitića na poligraf, koji su prošli, ali se progon nastavio. Upravo je u saradnji sa SUK-om odmah po imenovanju Bratislava Gašića za ministra unutrašnjih poslova Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo postupak protiv njihovih saradnika.

Optužnicu je podiglo na dan svedočenja Milana Isakova u postupku za Jovanjicu 1. SUK sada vodi provereni kadar Goran Colić, koji je sa Gašićem došao iz BIA. Colić je obavljao posebne zadatke za ovu vlast, bio je u upravi FK Partizana ispred navijača, kada su tribinu preuzeli Janjičari, a pratio je Vojislava Šešelja po povratku iz Haga i Darka Šarića kada se predao.

Upravo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu (VJT) i Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) prepušteno da saopšte da je navodno u pitanju „strogo poverljiva“ beleška.

VJT u Beogradu, kojim šefuje Nenad Stefanović i koje se istaklo u progonu Milenkovića i njegovih saradnika, saopštilo je: „U vezi sa navodima iz službene beleške inspektora Slobodana Milenkovića od 5. jula 2022. godine, a zarad tačnog informisanja, podsećamo da je VJT u Beogradu tim povodom obavestilo javnost još 16. jula 2022. godine da je MUP Srbije ovom tužilaštvu 11. jula 2022. godine dostavilo pomenutu službenu belešku, kao i da je beleška odmah po prijemu prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal kao nadležnom za postupanje, jer to tužilaštvo vodi dva krivična postupka u vezi sa predmetom `Jovanjica`. Pomenuta beleška je označena oznakom tajnosti `strogo poverljivo`.“

Iz TOK-a je na pitanje NIN-a šta je preduzeto povodom beleške stigao odgovor da im je „Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo službenu belešku Slobodana Milenkovića, a s obzirom da je reč o predmetu koji je primljen pod oznakom strogo poverljivo, sa istom oznakom je i zaveden pa se shodno tome ne mogu davati nikakve dalje informacije“.

To znači da tužilaštvo smatra da je tajna da li su ispitivali službenu belešku i šta su uradili, jer je sama beleška proglašena za tajnu. A beleška je i dalje tajna, iako je njen sadržaj NIN objavio prošlog četvrtka.

Ceo tekst možete da pročitate u najnovijem izdanju nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari