Zašto još nisu saslušani Vladimir Đukanović i Aleksandar Papić zbog navodnog nuđenja 100.000 evra inspektoru Milenkoviću da se zataška Jovanjica? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

“Čudi me da tužilaštvo nije interesovalo da je jedno imanje na kom je uzgajana marihuana obezbeđivala BIA i VOA”, rekao je, između ostalog, inspektor Milan Isakov na saslušanju povodom slučaja Jovanjica. Novo pitanje tužilaštvu koje se nameće nakon najnovijih saznanja – kako je moguće da ih nije interesovao iskaz inspektora Slobodana Milenkovića da su mu Vladimir Đukanović i Aleksandar Papić nudili mito od 100.000 evra kako bi zataškao aferu.

Interesantno je da je Više javno tužilaštvo pokrenulo proces protiv Isakova baš na dan kada je davao iskaz pred Specijalnim sudom u slučaju Jovanjica, jer je navodno prisvojio 10.000 dinara.

Ovo su samo poslednje u nizu bizarnih vesti koje se tiču procesa protiv Predraga Koluvije, vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi.

Inspektori Slobodan Milenković i Dejan Mitić, koji su otkrili Jovanjicu, od prvog dana su svedočili o umešanosti države u aferu, čak i o tome da su imanje obezbeđivali BIA i VOA. Provlačeni su kroz žutu štampu, čak su i visoki državni funkcioneri govorili protiv njih, a zbog ozbiljnih pretnji po život nedavno ih obezbeđuje SAJ, i to zbog pritiska javnosti.

Vladimir Đukanović je negirao navode da je nudio mito Milenkoviću tvrdeći da ga čak i ne poznaje, međutim, Zdenko Tomanović koji zastupa Milenkovića i Mitića, naveo je da je “ponuda” stigla preko posrednika.

Narodni poslanik Miroslav Aleksić kaže za Danas da dok policajci trpe strašne pritiske od vrha vlasti, korumpiranih i kriminalizovanih delova institucija, tužilaštvo nije reagovalo na obaveštenje koje je još prošle godine dobilo o pokušaju podmićivanja Milenkovića.

– Zagorka Dolovac i šef Višeg tužilastva Nenad Stefanović proganjaju inspektora Milana Isakova u danu kada je svedočio i izneo činjenice o umešanosti vrha vlasti u proizvodnju droge na Jovanjici, ali ne raeaguju na prijavu da je Vladimir Đukanović u ime Aleksandra Vučića nudio mito i napredovanje u karijeri inspektorima, a da se zauzvrat zataška taj slučaj. To samo povrđuje kolika je borba režima da se sačuvaju pravi šefovi i organizatori Jovanjice iz vrha vlasti – ukazuje Aleksić.

Advokat Viktor Gostiljac kaže za Danas da je, ne ulazeći u to da li su navodi Milenkovića istiniti jer to za sada ne možemo znati, jasno da je kod nas uspostavljen sistem selektivne primene zakona.

– Službena beleška sačinjena od strane načelnika policijskog odeljenja ima određenu težinu i u nezavisnom sistemu sigurno bi bila ispitana od strane tužilaštva. Sada, po izbijanju afere, neophodno je da tužilaštvo saopšti javnosti da li je to učinilo. Ako nije, to je jasan znak da tužilaštvo nema nikakvu samostalnost i da može biti upotrebljavano po potrebi. Na tužilaštvu je da takve sumnje otkloni – naglašava Gostiljac.

On dodaje da se svakoga dana procesuiraju ljudi zabog ovakvih i sličnih krivičnih dela i odlaze u zatvor, “pa nije u redu da se na neke prijave i saznanja ostane nem, kada su u pitanju političke ličnosti”.

– To je poruka da zakon nije isti za sve, pa samim tim i da je pravni sistem samo forma bez suštine, a to je opasno za sve nas. Sve ovo važi i za slučaj inspektora Isakova, i optužbe protiv njega se moraju ispitati, a da li je slučajnost što je postupak pokrenut na dan njegovog svedočenja u predmetu Jovanjica ne znam, i ušao bih na teren spekulacija. Očigledno je da je predmet Jovanjica takav da se kroz njega prelamaju razni interesi, politički pre svega, i na pravosuđu je da se izdigne iznad toga i pokaže svoju snagu i ulogu u društvu – ukazuje Gostiljac.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo bi tako steklo poverenje građana, a država postala pravna.

– Međutim, kod nas su oduvek sudovi i tužilaštva bili produžena ruka vlasti i oličenje marksističkog shvatanja prava kao “sredstva u rukama vladajuće klase”. Potrebne su velike promene u svesti da bi se ostvarili standardi razvijenih demokratija u pogledu efikasnog i nezavisnog pravosuđa. Nedostatak pravnog sistema i institucija u koje građani imaju poverenje se ne može nadomestiti izgradnjom auto-puta ili stambeno-poslovnog kompleksa – poručuje Gostiljac.

Nedavno smenjeni načelnik Četvrtog odeljenja za drogu beogradske policije Slobodan Milenković prijavio je 2022. da su advokat Vladimir Đukanović, branilac prvooptuženog za Jovanjicu Predraga Koluvije, i Aleksandar Papić, suvlasnik prorežimskog tabloida Objektiv, pokušali da ga podmite zbog postupka za, kako se sumnja, najveću otkrivenu plantažu marihuane u Evropi, preneo je NIN.

Inspektor Milenković o tom slučaju sačinio je službenu belešku, u kojoj navodi da su mu Đukanović i Papić preko posrednika poslali poruku da navodno pregovaraju u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da mu nude 100.000 evra i napredovanje u karijeri samo da se dogovore kako dalje da postupaju u predmetu Jovanjica i da svu odgovornost svali na tadašnjeg ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji je u vreme otkrivanja Jovanjice, novembra 2019, bio ministar unutrašnjih poslova.

Prema navodima iz službene beleške, u koju je NIN imao uvid, Papić je pokušao da razgovara sa inspektorom Milenkovićem, ali je on odbio i razgovor, i ponudu i očito sve prijavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari