Kako su Đukanović i Papić nudili mito od 100.000 evra inspektoru Milenkoviću: NIN otkriva detalje sastanka 1foto FoNet Aleksandar Barda

Nedavno smenjeni načelnik Četvrtog odeljenja za drogu beogradske policije Slobodan Milenković prijavio je 2022. da su advokat Vladimir Đukanović, branilac prvooptuženog za Jovanjicu Predraga Koluvije, i Aleksandar Papić, suvlasnik prorežimskog tabloida Objektiv, pokušali da ga podmite zbog postupka za, kako se sumnja, najveću otkrivenu plantažu marihuane u Evropi, ekskluzivno otkriva NIN.

Inspektor Milenković o tom slučaju sačinio je službenu belešku, u kojoj navodi da su mu Đukanović i Papić preko posrednika poslali poruku da navodno pregovaraju u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da mu nude 100.000 evra i napredovanje u karijeri samo da se dogovore kako dalje da postupaju u predmetu Jovanjica i da svu odgovornost svali na tadašnjeg ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji je u vreme otkrivanja Jovanjice, novembra 2019, bio ministar unutrašnjih poslova. Prema navodima iz službene beleške, u koju je NIN imao uvid, Papić je pokušao da razgovara sa inspektorom Milenkovićem, ali je on odbio i razgovor, i ponudu i očito sve prijavio. Milenković je, kao što je poznato delu javnosti do kojeg dopiru profesionalni mediji, već dva puta prijavio da mu se sprema likvidacija.

Kako navodi NIN, poslednji put uradio je to prošle sedmice. Takođe je prijavio da je dva puta otkrio da ga prate agenti BIA. Tajna služba, međutim, nije davala nikakvo objašnjenje zašto to radi i da li ima odobrenje suda.

U službenoj belešci, koju je potpisao major policije i načelnik 4. odeljenja Slobodan Milenković se navodi sledeće.

„Dana 21. juna 2022, oko 18-9 časova, kontaktiran sam od strane poznaničke veze koja mi je putem poruka, preko aplikacije „Signal“, rekla da treba da se vidimo da mi nešto prenese uživo. Oko 21 čas, sa istim sam se našao u blizini Novopazarske ulice na opštini Vračar. Tom prilikom ista mi je rekla kako su je Aleksandar Papić, bivši najbliži saradnik ministra Nebojše Stefanovića i advokat Đukanović, inače advokat u postupku Jovanjica, poslali da popriča sa mnom, tačnije da su spremni sve da urade u vezi napretka u mojoj karijeri, da će mi dati 100.000 evra samo da se nađem sa njima i da se `dogovorimo` kako dalje da postupamo u predmetu Jovanjica, kao i da svu odgovornost svalim na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića. Takođe, imenovana mi je prenela da se Papić i Đukanović predstavljaju kao pregovarači u ime predsednika Aleksandra Vučića. Takođe, imenovana mi je rekla da zna moj odgovor, ali da su je zamolili da mi prenese poruku – ponudu“, piše NIN.

Milenković u službenoj belešci objašnjava šta se dalje dešavalo i kako je odgovorio na ponudu, piše ovaj nedeljnik.

„Tom prilikom sam joj rekao da sam ja načelnik Odeljenja za borbu protiv droge i da mene ne zanimaju nikakvi pregovori, a da pogotovo me ne zanima da govorim neistine po bilo kom osnovu. Takođe sam joj rekao da ja mogu da pričam isključivo sa nadležnim državnim organima na njihov zvaničan poziv. U daljem toku razgovora sam rekao da ja stalno kao i moji ljudi iz odeljenja radimo u interesu države, da nema potrebe da mi objašnjavaju situaciju nikakvi posrednici. Takođe sam joj rekao da ukoliko trebam nekome od državnih organa, uvek mogu da me pronađu. Isto sam joj rekao da samo kabinet predsednika može da pregovara u njegovo ime“, navodi Milenković u belešci u koju je NIN imao uvid.

„Sledećeg dana, 22. juna 2022, oko 10,06 časova, preko „Signal“ aplikacije pokušao je Aleksandar Papić da me dobije, ali se istom nisam javljao na telefon. Nakon toga, sa svog telefona me je okrenula poznanička veza preko „Signal“ aplikacije i rekla da je tu sa Aleksandrom Papićem i želi da me čuje, što je on potvrdio svojim dobacivanjem za vreme našeg razgovora. Što sam ja odbio“, zaključuje se u belešci.

Da su advokat Đukanović i kontroverzni biznismen Papić imali nameru da za sve loše, pa i Jovanjicu, optuže sada bivšeg ministra Nebojšu Stefanovića videlo se tokom 2022. Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koju takođe zastupa Đukanović pred Specijalnim sudom, u video intervjuu za portal „Objektiv“, samo tri dana pre nego što je inspektor Milenković prema sopstvenim rečima odbio ponudu, optužila je upravo njega, ali i nekadašnjeg ministra policije da su, između ostalog, „montirali Jovanjicu“.

Ceo tekst pročitajte u najnovijem broju NIN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari