Prilikom jedne od čestih akcija dobrovoljnog davanja krvi, građanima su se pridružile i poznate ličnosti javnog života Požarevca među kojima je bio i Goran S. Petrović, načelnik Braničevskog upravnog okruga, koji je, kao višestruki davalac krvi, i ličnim primerom pozvao na veću solidarnost i humanost

Akcija je održana u organizaciji Braničevskog upravnog okruga i Zdravstvenog centra, odnosno Opšte bolnice, i Crvenog krsta u čijim je prostorijama obavljena, a dragocena tečnost je otišla bolnici za lečenje požarevljana i građana okolnih naselja i opština.

U okviru ove akcije, održana je i konferencija za novinare, na kojoj je Goran S. Petrović govorio o značaju prikupljanja krvi za potrebe lečenja naših građana u Bolnici u Požarevcu i zdravstvenim ustanovama u Beogradu. Tom prilikom on je informisao javnost i o naporima koje Vlada Republike Srbije preduzima kako bi se zbrinuli najugroženiji stanovnici našeg grada, preko Centra za socijalni rad i Narodne kuhinje Crvenog krsta.

-Želeli smo, ne samo da pomognemo akciju time što ćemo u njoj učestvovati, već i da razvijemo solidarnost i humanost koja nam često u Srbiji nedostaje. Hteo bih da pozovem da i u drugim akcijama koje će uslediti, javne ličnosti i političari, budu promoteri, kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi, jer svi znamo da jedna boca krvi za nekog znači novi život. Takođe, povod ove konferencije za štampu je i taj, što je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, krajem prošle godine i tokom ove, obezbedilo značajne količine hrane za potrebe Narodne kuhinje Crvenog krsta u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi. Radi se o količinama od oko 60 tona hrane, dovoljne za sve korisnike narodnih kuhinja. Jako je značajno istaći i to, da će tokom ove godine takve akcije biti nastavljene. Sada, kada imamo veliku svetsku ekonomsku krizu, kada imamo povećan broj korisnika narodnih kuhinja, država čini sve da pomogne lokalnim samoupravama čiji su budžeti takođe u krizi. Oni će biti oslobođeni bar u tom delu izdvajanja, tako da će novac moći da iskoriste za neke druge potrebe, naglasio je Petrović.

Direktor Zdravstvenog centra Požarevac, dr Miodrag Bogosavljević, zahvalio se na promoterstvu i naglasio da se mora više raditi na omasovljenju akcija davalaštva krvi.

Ispred Bolnice, dr Srećko Bosić, direktor ove ustanove napomenuo je da je nadostatak krvi problem u čitavoj našoj zemlji, a ne samo u zdravstvenim ustanovama Požarevca:

-Sve bolnice imaju probleme sa nedovoljnim količinama dragocene tečnosti koja im je neophodana prilikom operacija bolesnika. Mislim da će ova akcija, pored ostalih koje se sprovode u Crvenom krstu, doprineti da se povećaju rezerve krvi i da će svi pacijenti biti bezbedni u našoj ustanovi, rekao je Bosić.

Na konferenciji je bilo reči i o drugim humanitarnim aktivnostima. Za Narodnu kuhinju u Požarevcu je rečeno da neće prestajati sa radom.

– Raspolažemo podatkom da 10 odsto naših građana nije u mogućnosti da obezbedi sebi bar jedan obrok. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, koji je i najveći promoter aktivnosti Crvenog krsta, svake godine, u „Nedelji Crvenog krsta“, u Beogradu se uručuje priznanje najhumanijim sredininama. Nadam se, da će Požarevac kao grad, ove godine dobiti to priznanje, rekao je Branislav Živulović, sekretar Crvenog krsta.

Uz Zemun Požarevac se ističe u Srbiji

– Po broju dobrovoljnih davalaca krvi, Požarevac se nalazi na drugom mestu u Srbiji, odmah iza Zemuna. U ovoj akciji učestvovalo je 76 građana ali, iz zdravstvenih razloga, krv nisu mogli dati svi koji su to želeli. Prikupljene su 73 jedinice a prvi put krv je dalo troje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari