Nakon skorašnjeg susreta u Beranama, kada su predstavnici ove i prijepoljske opštine konstatovali da postoje uslovi i potencijalni zajednički projekti za partnerstvo, kojima bi mogli konkurisati za IPA fondove za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore, u prošli petak održan je još jedan sastanak u Prijepolju, u organizaciji Turističke organizacije opštine, na kojem su konkretizovani dalji zadaci buduće saradnje.

Naglašeno je da postoji interes i Prijepolja i Berana, kao i drugih opština u Limskoj dolini, za realizaciju više zajedničkih projekata za koje bi se, pored sopstvenog učešća, mogla dobiti i odgovarajuća finansijska podrška iz IPA fondova za prekograničnu saradnju. Izdvojene su dve projektne ideje oko kojih bi se mogle okupiti lokalne zajednice iz Srbije i Crne Gore. Rečje o zaštiti Lima i izgradnji eko kampova u Beranama i Prijepolju, a koji omogućavaju razvoj turizma, raftinga i saradnju ekonomskih subjekata.

– Imamo dosta dodirnih tačaka u vezi Lima koji spaja ove dve opštine i zbog toga vidim potpunu opravdanost izrade i pripreme jednog ovakvog zajedničkog projekta, istakla je Svetlana Slović, direktorica prijepoljske turističke organizacije. Denis Slatina, šef zajedničkog tehničkog sekretarijata Kancelarije Srbije i Crne Gore u Prijepolju je rekao da programi prekogranične saradnje predstavljaju instrumente EU za pomoći njenu promociju i da su okrenuti ekonomskom razvoju, zaštiti životne sredine i promovisanju saradnje među ljudima iz susednih država. Slatina je najavio i da će, verovatno veću februaru, biti objavljen prvi poziv za zajedničke projekte prekogranične saradnje koji će pomoći područjima u graničnoj oblasti Srbije i Crne Gore da povrate ekonomsku aktivnost, ojačaju saradnju i veze među ljudima i razviju zajedničko istorijsko nasleđe. Na sastanku u Prijepolju dogovoreno je i da se u veoma kratkom vremenskom periodu odredi stručni tim koji treba da izradi nacrt projektne ideje o zaštiti i čišćenju reke Lim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari