Zrenjaninci najavljuju tužbu Strazburu protiv države Srbije zbog Linglonga 1Foto: M. Pudar/Danas

Fabrika autoguma čiju izgradnju u Zrenjaninu privodi kraju kineska kompanija Linglong ne ispunjava uslove za dobijanje upotrebne dozvole jer je građena protivzakonito, smatra zrenjaninski advokat Dušan Prijić.

Analizirajući poslovanje kompanije Linglong, on je došao do zaključka da je u postupanju ovog investitora bilo kršenja srpskih zakona i da je shodno tome bilo nemoguće da on dobije dozvolu za početak proizvodnje.

„Ukoliko bi organi Republike Srbije nastavili da krše pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije i pogon Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin počne sa radom, građanima Republike Srbije preostaje da svoja prava ostvare pred međunarodnim institucijama, pre svega pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu koji je u svojoj praksi ustanovio odgovornost država za zagađenje životne sredine koje potiče od proizvodnih pogona u privatnom vlasništvu“, navodi u svojoj analizi zrenjaninski advokat Dušan Prijić.

Među propuste, odnosno kršenja zakona i neregularnosti u poslovanju Linglonga u Srbiji, spadaju dodela državne pomoći protivno zakonu,  povreda zakonske regulative u pogledu donošenja akta procene uticaja projekta na životnu sredinu,  nepoštovanje odredaba zakona kojima se uređuje zaštita vazduha, bespravna gradnja, povreda ljudskih prava.

Ovo je posebno važno jer, kako konstatuje Prijić, na radnike koji rade u okviru pogona Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin a koji su upućeni iz matičnog privrednog društva, primenjuje se zakonodavstvo Narodne Republike Kine, a ne zakonodavstvo Republike Srbije a sa druge strane, na radnike China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, Ogranak Beograd koji rade na izgradnji pogona, primenjuje se zakonodavstvo Republike Srbije  i to Zakon o radu.

Ipak, kako konstatuje, uprkos otkrivanju da su vijetnamskim radnicima kršena ljudska prava i rezoluciji Evropskog parlamenta kojom se traži njihova zaštite, nema podataka da je radnicima poboljšan položaj.

Advokat Prijić u svom pisnom mišljenju ističe da je zapazio višestruko „preduzimanje odnosno nepreduzimanje pravnih radnji koje su u suprotnosti sa pozitivnim pravom Republike Srbije, pri tome je uočen i propust institucija Republike Srbije da preduzmu radnje radi zaštite pravnog poretka pa čak i kršenje zakona od samih tih institucija“.

Prijić je podsetio da su najveći i najvažniji delovi buduće fabrike autoguma – objekti za namešavanje sirovina, mikseri, podignuti bez građevinske dozvole, što je svojevremeno utvrdio i pokrajinski građevinski inspektor. Dodao je i da je sasvim izvesno da pogoni Linglonga neće zadovoljiti uslove za dobijanje upotrebne dozbole ni u pogledu zaštite životne sredine.

„Na izdavanje upotrebne dozvole će uticati i odluke Upravnog suda po osnovu tužbi udruženja „Građanski preokret“ iz Zrenjanina, i drugih pravnih lica, imajući u vidu da se tužbenim zahtevima traži donošenje presuda kojima će se staviti van snage građevinska dozvola za deo objekata za koji je ona izdata, kao i  ponavljanje postupaka za ispitivanje studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i obavezivanje investitora da izradi integrisanu studiju uticaja na životnu sredinu pogona koji se gradi“, navodi Dušan Prijić u svojoj analizi.

On je naglasio da nikada nije izrađena i odobrena celovita, integrisana studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a da su dve parcijalne prepune manjkavosti, zbog kojih postoji nekoliko tužbi pred Upravnim sudom. Ako se bude poštovao zakon, ne postoji mogućnost da objekti pogona koji se grade bez građevinske dozvole dobiju upotrebnu dozvolu neophodnu za početak proizvodnje, izričit je Prijić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari