Lingvisti plešu u nacionalističkom kolu

Lingvistkinja Snježana Kordić o nacionalizmu, jezicima...

Ostavite komentar


  1. Gospodo, pod pretpostavkom da su Hrvati koristili sopstveni jezik pre nekoliko stotina godina i iz njega podigli i izrodili ovaj sadašnji hrvatski novogovor (a teško da će tako biti), trebalo bi se upitati i odakle taj "isti, policentrični jezik" na prostorima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
    Otuda što im je bio potreban još jedan instrument i još jedno oružje u masovnom spinu, a uzdizanje dijalekta na nivo zasebnog jezika (jer… "Ne govorimo mi srbijanski" zvuči dobro svuda izvan Srbije) je najbolji, najlakši i više puta oprobani put.
    Neka budu ponosni pripadnici ovog ili onog plemena, ove ili one nacije (ako već uspevaju da dokažu da su zasebna nacija, mada i to teško), ali zašto je njima, pa i nama problem da se kaže da su to dijalekti srpskog jezika? I ja tečno govorim engleski pa nisam Englez.

  2. ivane, svi sloveni su nekada govorili manje vise istim jezikom.
    jos uvek se uocavaju mnoge slicnosti a narocito kod suseda.
    da je vuk karadzic rodjen u vranju, srpski jezik bi danas mozda bio znatno drugaciji i vise licio na bugarski.
    a i sami bugari su za svoj jezik odabrali istocni dijalekat, tako da su se bugarski i srpski formirali kao mnogo razlicitiji, nego sto su mogli biti

  3. "…Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju zajednički policentrični standardni jezik….i uvesti u škole da se predmet materinskog jezika zove "Jezik i književnost"….. E, to. Slažete se? I ja! (ako me neko pita :))

  4. Odlican clanak. Stalno ponavljam da se nemacki najudaljeniji dijalekti istocnofrizijski i svajcarskonemacki razlikuju za 50 % pa Nemci imaju standardni Hochdeutsch iz Hannovera a mi gubimo energiju dokazujuci nemoguce jer nam dijalekti odstupaju max 5 %. Zato Nemcima ide onako kako im ide a nama kako nama ide, j l““te! Uzmite se u pamet Juzni Sloveni pre nego sto potpuno nestanete zbog svoje sopstvene gluposti a la"Da komsiji crkne krava"!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.