Lionel Mesi: Barselonin "vojnik" 1Foto: Fonet/AP

Barselona i njeni navijači su odahnuli, a sportski mediji širom planete izgubili jednu od najatraktivnijih tema poslednjih nekoliko godina, jer je Lionel Mesi ostao veran klubu u čijem dresu je stasao u jednog od od najboljih fudbalera sveta svih vremena.

Dan nakon što mu je uručena četvrta Zlatna kopačka u karijeri, kao strelcu najviše golova (37) u evropskim ligama u sezoni 2016/2017, magični Argentinac i predsednik jednog od dva najveća španska kluba Đozep Maria Bartomeu dogovorili su produžetak saradnje sve do 2021. godine, a fotografija potpisivanja najiščekivanijeg ugovora na Kamp Nou stavila je ad akta brojne spekulacije o Mesijevom odlasku u Pari Sen Žermen, Mančester Siti ili neku drugu, dovoljno bogatu i ambicioznu sredinu na isteku sada već starog ugovora, sledećeg leta.

Ni jedan ni drugi nisu se (još) oglasili povodom uspešno završenih pregovora, fokusirajući se na derbi sa Valensijom, u 13. kolu Primere, gde Blaugrani ove jeseni ide bolje nego ostalima, ali njihovi široki osmesi potvrđuju obostrano zadovoljstvo. Bartomeua, jer je ostankom čoveka čiji golovi i asistencije menjaju tokove utakmice, rešavaju mečeve, donose trofeje i mame publiku na stadione, odbio „napade“ konkurencije i digao lestvicu klupskih ambicija u budućnosti, u isto vreme se narugavši svojoj opoziciji. Mesija, jer je ostao u svojoj fudbalskoj kući i domovini, tamo gde se oseća kao riba u vodi i gde je njegova reč često prva i poslednja. Za onoliko novca koliko je tražio.

Kako je preko Barseloninog sajta lansirana samo informacija o visini obeštećenja – sumanutih 700 miliona evra, mediji su morali sami da iščačkaju visinu zarade ovog tridesetogodišnjeg napadača, a njihova saznanja kreću se između 500.000 i 700.000 evra nedeljne plate, što bi značilo da je pretekao večitog rivala u trci za individualna priznanja – Kristijana Ronalda iz suparničkog Real Madrida i Karlosa Teveza, čije umeće kineski Šangaj Šenhua plaća „suvim zlatom“, odnosno maksimalno se približio rekordnom fudbalskom profiteru zemljaku Ezekelu Laveciju (Hebej Fortuna).

A zajednička projekcija kaže da bi to trebalo da bude bingo u sezonama koje dolaze, počev od ove u kojoj je Barselona zacrtala povratak primata u Španiji i Evropi. Kao u većini tokom ere Mesija, koji je u prestonicu Katalonije stigao kao 13-godišnjak, davne 2000, a od debija za prvi tim sa 16 leta u prijateljskom meču sa Portom osvojio 30 (svih mogućih) nacionalnih, UEFA i FIFA trofeja, uz 602 nastupa i 523 data pogotka.

Iako su zbog manjka hormona rasta mnogi sumnjali da će sin fabričkog radnika Horhea i honorarne čistačice Celije, mlađi brat Rodriga, Matijasa i Marije Sol i školska ljubav supruge mu Antonele Rokuzo Mesi, ikada profesionalno baviti fudbalom, a kamoli na različite načine ući u njegove anale. Barselona je saznala za problem supertalentovanog klinca, rođenog 24. juna 1987. godine u Rosariu, i ponudila njegovim roditeljima plaćanje troškova lečenja, što je potomke iseljenika iz Italije odvelo daleko od Južne Amerike. Ostalo je istorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari