List Borba pre 137 godina: Koliko god ima partija u Srbiji, neprijatelji su nam 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Prvi broj Borbe izašao je 1. januara 1882. i tog meseca je objavljeno 14 brojeva. Borba je izlazila tri puta nedeljno tokom te i naredne godine, a koštala je 20 para dinarskih.

U to vreme, Srbija je bila kneževina, sve do 6. marta 1882. kada je Milan Obrenović proglašen kraljem, a Srbija postala kraljevinom.

Borba je ustvari bila naslednik lista Radnik o čemu se javnost i čitaoci obavešteni na naslovnoj strani prvog broja novog lista.

„Čitaoci koji su poštovali Radnika t. j. ono što smo mi pisali i uopšte koji su odobravali naš pravac, nadamo se da će svojski podržavati i Borbu koja je isti taj radnik po svemu, izuzev jedino naziva“, navodi se u saopštenju uredništva lista u prvom broju.

List Borba pre 137 godina: Koliko god ima partija u Srbiji, neprijatelji su nam 2Pojašnjavajući zbog čega je Radnik postao Borba uredništvo piše: radnik se boraše samostalno, bez ičije pomoći, do svojih boraca, i ta borba ispala je za nj sjajno. Pa onda, za što da ga ne nazovemo Borbom, kad je i do sada bio ništa drugo do čista borba?“

– Koliko god ima partija u Srbiji, neprijatelji su nam – piše ovaj list u svom prvom broju – Punih devet meseci gledasmo mi jednu po jednu političku stranku gde kuca na vrata i nudi se narodu da mu usedne na grbaču u ime prijateljstva! Oh, kakvi li se tu umilni glasići neupotrebljavahu, samo da njihova ohola želja izađe što slađa! A Radnik ne dade kurjacima, da se pred narodom predstvaljaju kao nevina jagnjad.

Kritikujući političke partije i vlast u kneževeni Borba se u izdanju od 3. januara na naslovnoj strani pita nisu li staleži i staleške povlastice, neravnopravnost polova, ograničavanje slobode ubeđenja društveni pritisak sa svojim najcrnjim posledicama?

– Naši protivnici nama govore da uništavamo porodicu, da hoćemo zajednicu žena i druge tome podobne jade, a ovamo vide svojim očima, kako se užasno razvija prostitucija, kako su svima konzistorijama pune šake posla, kako žene nemilice padaju kao žrtva svojeg društvenog položaja koji ih gradi robovima muževa. Nauka jasno dokazuje da priroda žene ništa ne smeta ravnopravnosti muškinja i ženskinja i današnji mudri državnici opet ženi određuju krug delatnosti i ne daju joj prava, koja ima čovek – piše Borba u izdanju za 3. januar 1882. godine.

Na naslovnoj strani u svom četvrtom broju od 9. januara 1882. Borba piše podugačak tekst o penzijama. U tekstu autor tvrdi „kako nisu protiv penzije“, tj. kako nisu „protiv toga da se nemoćnima koji nisu kadri da sami zarade leba daje društvena pomoć“.

„Ali pri današnjem društvenom uređenju mučno bi bilo to i praktički ostvariti. Danas je svaki ostavljen samome sebi i ako bude vešt i umešan, te za svoga života odere drugoga i stekne nešto imanja, onda će mu starost biti osigurana. Ako li pak ne bude „vešt“ – ko mu je kriv! Nek skapa od gladi!“, piše Borba.

Celokupna izdanja mogu da se čitaju na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Pošto zbog božićnih praznika na današnji dan ovi listovi nisu izlazili, napravili smo izbor iz druge stare štampe. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.