LJAJIĆ: Vranje, Bujanovac, Preševo – Da li zbog hladnog vremena, ili zbog prethodno usaglašenog stava albanskih političkih lidera sa juga Srbije, koji su prihvatili stav vlasti u Prištini da se „uzdrže od bilo kakvih provokacija ili incidenata“, juče do 17 sati na jugu Srbije bilo je mirno.

LJAJIĆ: Vranje, Bujanovac, Preševo – Da li zbog hladnog vremena, ili zbog prethodno usaglašenog stava albanskih političkih lidera sa juga Srbije, koji su prihvatili stav vlasti u Prištini da se „uzdrže od bilo kakvih provokacija ili incidenata“, juče do 17 sati na jugu Srbije bilo je mirno.
– Svaki pojedinačni incident, ma ko ga izazvao, mogao bi da izazove neželjene posledice i ugrozi stabilnost celog regiona – ocenio je predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za tri opštine juga Srbije ministar Rasim Ljajić. On je juče tokom prepodneva na sastancima zatvorenim za medije razgovarao sa čelnicima lokalnih samouprava u Bujanovcu i Preševu, a prethodno je razgovarao i sa nadležnima iz državnih snaga bezbednosti, na posebnom sastanku u Vranju.

Sejdiu pozvao Albance sa juga Srbije na uzdržanost

Preševo – Najviši zvaničnici Kosova poručili su Albancima u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa da se narednih dana uzdrže od bilo kakvih provokacija ili incidenata, saznaje agencija Beta. Delegaciju Koalicije Albanaca Preševske doline juče je, kako je receno Beti, u Prištini je primio predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i više drugih zvaničnika. „Sve svoje probleme, lična i kolektivna prava, rešavaćete i ostvarivati unutar institucija sistema države Srbije“, poručio je Sejdiu predstavnicima te delegacije koju je predvodio predsednik Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi.

Ljajić je tokom obilaska vojnih baza „Bujić“ i „Ševatske livade“ koje se nalaze uz administrativnu liniju sa Kosovom naglasio da je „aktuelna situacija izuzetno ozbiljna i da se ona prati iz časa u čas kako ne bi došlo do eventualnih incidenata sa bilo koje strane“.

Kordon KPS ispred rezervista u vojnim uniformama na Merdaru

Merdare – Nekoliko stotina vojnih rezervista obučenih u vojne uniforme prešlo je juče administrativnu liniju sa Kosovom na prelazu Merdare, ali ih je kordon Kosovske policijske službe sprečio da idu dalje. Pre ulaska na teritoriju Kosova, rezerviste je neuspešno pokušala da spreči policija Srbije. Rezervisti su se ranije juče okupili u Kuršumliji, povodom najavljenog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Novinar Danasa na ulicama Preševa primetio je mali broj građana. Nije zabeleženo ni veće prisustvo pripadnika policije ili žandarmerije. „Sve deluje kao običan dan“, izjavio je Sabit Memeti, koga zatičemo kao retkog prolaznika. On naglašava da je veći broj Albanaca u prvom redu „onih imućnijih još pre nekoliko dana otišao u Prištinu gde se priprema proslava proglašenja nezavisnosti“. Na ulicama Preševa nije bilo uočljivo isticanje nijedne albanske zastave, a tako je bilo i u Bujanovcu tokom celog jučerašnjeg dana.
– Nemojte očekivati nikakve neplanirane događaje. To nismo ni planirali, a to nikome ne bi ni koristilo u ovom trenutku, pogotovu na ovom području – rekao je novinarima lekar Skender Destani, lider albanske političke partije Demokratska unija doline (DUD). Tokom popodneva većina Albanaca je pratila direktan prenos zasedanja Skupštine Kosova, jer imaju signal RTK.
U Bujanovcu Ljajić je u pratnji dvojice potpredsednika Nebojše Popovića, Dušana Spasojevića, kao i Nebojše Đurđevića imao sastanak i sa lokalnim čelnicima srpskih partija DS, DSS, Koalicije za Bujanovac i SRS, na kome se razgovaralo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu.
Lider najstarije albanske Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi u izjavi za Danas rekao je da će oni nastaviti saradnji sa vlastima u Beogradu. „Podržavamo plan Martija Ahtisarija i stavove Kontakt grupe, ali mi ćemo nastaviti da svoje probleme, pojedinačna i druga prava realizujemo unutar institucija države Srbije“, rekao je Halimi. On je izrazio nadu da na jugu Srbije neće biti incidenata nakon odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova i precizirao da „isti problemi u prvom redu ekonomski muče podjednako i Srbe i Albance u ovom regionu“.
Svi regionalni putni pravci koji preko Preševa i Končulja, kao i Dobrosina vode prema Gnjilanu i Prištini tokom jučerašnjeg dana bili su otvoreni za saobraćaj uz neprimetno povećane mere bezbednosti. Veći intenzitet saobraćaja nije zabeležen, prema navodima policije, ni na graničnom prelazu Preševo na srpsko-makedonskoj granici gde je zadržavanje trajalo do petnaest minuta.
Predsednik udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ljuljzim Ibiši izjavio je juče da podržava nezavisnost Kosova i ocenio je da ne postoji opasnost od ponavljanja sukoba na jugu Srbije, nalik onim iz 2000. godine. Ibiši je agenciji Beta rekao da do sukoba neće doći, iako su Albanci sa juga Srbije nezadovoljni jer će posle današnjeg proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova ostati da žive u Srbiji, ali je dodao da „ne može da kaže da se sukobi više nikada neće dogoditi“. „Podržavamo nezavisnost Kosova i znamo da kod albanskog stanovništva koje živi u Preševskoj dolini postoji nezadovoljstvo što će ostati u državi Srbiji, ali sa naše stane nema raspoloženja ni za kakve oružane sukobe. Videćemo kako će se razvijati situacija na Kosovu narednih dana i meseci“, rekao je Ibiši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari