Ljubivoje Ršumović: Fore i fazoni 1Foto: Medija centar

Negov talenat, bistra glava i zdravlje, efikasno deluju protiv zagađene sredine u kojoj živimo.

 On se kao planinski potok spustio sa Zlatibora, i sad žubori kroz svoje knjige i emisije, bistar, pitak i zdrav – davno je rekao pokojni Dušan Radović za svog mlađeg kolegu pesnika i književnika LJubivoja Ršumović, koji je juče u beogradskom Dečijem kulturnom centru obeležio 60 godina rada. „Nagradu od nagrde deli samo jedno slovo, a koliko su priznanja prijatna i dobra toliko umeju da budu nezgodna i obavezno čoveku stvore po nekog neprijatelja“, rekao je popularni Ršum uoči proslave, koju je organizovala izdavačka kuća Laguna, njegov izdavač poslednjih godina.

Ljubivoje Ršumović rodio se i školovao u Zlatiborskom kraju, kome je toliko veran da je nedavno predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića pratio do RIK da preda kandidaturu za poslednje predsedničke izbore u Srbiji. Prve pesme je objavio kao gimnazijalac, a pod uticajem Dušana Radovića poeziju za decu počeo je da piše po dolasku u Beograd, gde je na Filološkom fakultetu BU završio komparativnu književnost. Sam Ršumović je svojevremeno izjavio su on, karikaturista Dušan Petričić i reditelj Timoti Bajford „Radovićeva vanbračna literarno-likovno-rediteljska deca – tim, čiji je Duško Radović i dalje kapiten“.

U Ršumovićevom književnom opusu su 92 knjige, ne samo za decu, broj pesama premašuje 15.000. Uspešno je radio u Radio Beogradu, na televiziji je napisao, vodio i režirao više od 600 emisija, od kojih je čuvena „Fore i fazoni“ imala 157 epizoda. NJegova dela su izvođena i u pozorištu, prevođena na više jezika, nagrađivana. Pisao je i udžbenike za osnovnu školu, a često se zaboravlja da je Ršumović i satiričar.

Dugogodišnji direktor Pozorišta „Boško Buha“, Ršumović je jedan od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije i aktuelni predsednik „Prijatelja dece Srbije“. Trenutno je i na čelu Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a jedan je od osnivača i član Upravnog odbora Zadužbine Dositej Obradović. Više nije član Udruženja književnika Srbije. Zakleti „zvezdaš“, ali i sportista, Ršumović je osnivač, takmičar i prvi predsednik Karate kluba Crvena zvezda. Bio je predsednik i Karate saveza Srbije i savezni sudija karatea.

Zaljubljenik u štampanu knjigu kojoj, kako tvrdi, ni savremena tehnologija – „te maloletne igračke“ – ne mogu ništa, trostruki otac LJubivoje Ršumović sada kaže da žali što nije imao više dece. On je i pre jubileja najavio da priprema „sabrana dela, koja se mogu nazvati njegovim testamentom“, uključujući i „Pesme koje je pisao kad nije bio pesnik“, zato što je „ustanovio da je bio mnogo talentovaniji u četrnaestoj nego sada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.