Biće tužbi zbog splavova, odlučili su građani Zrenjanina na zboru u Mesnoj zajednici Mala Amerika, nakon detaljne analize čitavog slučaja „Splavovi“, počev od protivljenja građana i stručne javnosti do detaljnog uvida u propuste prilikom sprovođenja postupka dobijanja saglasnosti i dozvola.

S obzirom na to da se približava termin gradske manifestacije „Dani piva“, za koju se vezuje eventualno porinuće prvog splava, pala je odluka da se što pre pokrenu tužbeni postupci i podnesu prijave protiv odgovornih lica, sa ciljem da se odmah zaustave sve aktivnosti u vezi sa postavljanjem bilo kakvog splava na centralnom gradskom jezeru.

– Stvar je ozbiljna, imamo posla sa ljudima koji ne misle o nama, koji nas ne poštuju niti gledaju kao građane sa nekakvim potrebama. To su ljudi koji žele da preko naših leđa sprovedu ono što su naumili. Prete nam kriminal, buka, ludilo u centru grada ako postave splavove. Bićemo napadnuti frekvencijama, a roditeljski dom deci će postati splav – rekao je Zoran Kostić Cane, član Radne grupe „Stop splavovima“.

Splav je model kako ne treba da se živi i kako ne treba da se donose odluke, poručila je sugrađanima Zorica Radišić, dok je advokatica Judita Popović objasnila da je cilj tužbenog postupka da trenutno zaustavi sve aktivnosti na jezeru, a da dugoročno promeni i ukine sve „nakaradne odluke i ugovore koji su protiv interesa javnosti a u korist pojedinca“.

– Svako od nas ima razloge zašto ne treba postavljati splavove na jezero. Iz ugla advokata, ovde se radi o ništavom javnom poslu. Zakon o javnoj svojini jasno kaže kada je to slučaj. Ovde se radi o državnoj svojini, vodnom zemljištu koje koristi Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ a da bi bila data saglasnost za zakup potrebna je saglasnost Republičke direkcije za imovinu. Drugi razlog ništavosti ugovora leži u činjenici da nije oglašen tender za zakup državnog vlasništva, gde bi učestvovalo više ponuđača. To su najmanje dva razloga da ovaj ugovor nije zakonski obavezujući. Naša vlast radi bez kontrole, bez poštovanja zakona – objasnila je Judita Popović.

Veliki broj okupljenih građana, među kojima je bilo puno javnih ličnosti, jednoglasno je podržao nastavak borbe za vladavinu prava, poštovanje interesa građana i uvažavanje mišljenja stručne i zainteresovane javnosti prilikom donošenja odluka u gradskim institucijama i javno-komunalnim preduzećima.

– Naš grad je ruglo, Zrenjanin smrdi. Nemojte odustati, uradite nešto za svoj grad. Nikada nije kasno, moraju nas slušati – rekla je dr Branka Olćan Grubač.

Aktivnosti građanske inicijative će se nastaviti, saopštila je Radna grupa „Stop splavovi“, sve dok gradske vlasti ne postupe onako kako to nalaže niz pozitivnih propisa koji su u slučaju „Splavovi“ grubo prekršeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari