Lokacija za javnu raspravu o budžetu Niša promenjena neposredno pred početak 1Foto: V. Torović

Javna rasprava o najvažnijem aktu grada Niša – gradskom budžetu, održava se danas, a da veliki broj građana uopšte zna lokaciju na kojoj se to dešava, pošto je promenjena neposredno pred početak.

Ovogodišnja javna rasprava se razlikuje od svih prethodnih i po tome što će njen sastavni deo biti nastup gradskih zvaničnika na jednoj televiziji u okviru kojeg će “biti omogućeno uključenje građana i ostalih zainteresovanih subjekata” na ovu temu.

Taman kada je izgledalo da bi javna rasprava o budžetu za 2022. godinu mogla da bude bolja od prethodnih- koje su predstavljale lošu imitaciju ovog važnog demokratskog mehanizma pošto su se često odvijale preko gradskog veb-sajta na kojem su u kratkom roku davani predlozi i komentari, kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski poništio je takvu šansu.

Nakon što je prethodnih dana na sajtu Grada Niša saopštavano da će dvočasovna javna rasprava biti održana danas u 12 časova u Oficirskom domu, iz kabineta su dva i po sata pred njen početak obavestili medije da će susret “sa svim zainteresovanim građanima, organizacijama civilnog društva, medijima i drugim subjektima” biti upriličen u isto vreme, ali u holu Gradske kuće.

Dva sata pred početak rasprave informacija o izmenjenoj lokaciji za njeno održavanje objavljena je i na gradskom sajtu, uz propretno obaveštenje da “svi zainteresovani građani mogu učestvovati sa svojim predlozima, primedbama i sugestijama”.

Grad je u petak 3. decembra prvi put saopštio da će javna rasprava o nacrtu odluke o budžetu grada Niša za 2022. godinu biti održana u Oficirskom domu, objavljivanjem na gradskom sajtu nacrta te odluke, kao i zaključka o utvrđivanju načina sprovođenja javne rasprave.

Ovu odluku i zaključak je tada usvojilo Gradsko veće Niša.

U tom zaključku Gradskog veća se između ostalog navodi da će javna rasprava biti organizovana i kroz “aktivno učešće svih zainteresovanih građana, organizacija civilnog društva, medija i drugih subjekata putem uključenja u direktan prenos specijalne emisije posvećene Nacrtu odluke o budžetu grada Niša za 2020. godinu”.

U njemu se navodi da će “direktan prenos” , koji će trajati dva časa, biti emotovan večeras od 20:30 do 22:30 na privatnoj televiziji Belle Amie.

Kabinet gradonačelnice nije saopštio ko će preko televizijskog ekrana razgovarati sa građanima o trošenju njihovog novca u sledećoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari