Devetu godinu zaredom, Javno-komunalno preduzeće Čistoća Novi Sad radilo je na održavanju higijene svih lokacija tokom Egzit festivala.


– Nakon obimnog posla u pripremnoj fazi, pre početka festivala, kada smo uređivali Egzit kamp i sve lokacije na Tvrđavi, najzahtevniji deo obavljali smo tokom prethodnih dana, dok je trajao festival, jer je bilo mnogo posla, a pri tom ograničeno vreme koje je organizator predvideo za uklanjanje smeća, pražnjenje kontejnera i menjanje kesa za smeće na mobilnim korpama. U petak, subotu i nedelju, naši radnici su završavali poslove u periodu od šest do 15 časova, bez obzira na to što su u isto vreme još trajali pojedini programi. Sve predviđene poslove radnici su obavili na vreme, a posao smo nastavili i jutros, nakon završetka festivala – izjavila je Milica Vlaisavljević, rukovodilac Službe marketinga JKP Čistoća.

Više od stotinu radnika, sa potrebnom mehanizacijom koja uključuje autosmećare, otvorene kamione za transport, autočistilice, kamione za pražnjenje korpi za otpatke i autopodizače za pražnjenje velikih kontejnera, angažovano je ove godine na uređenju Tvrđave, Gradića, Preradovićeve ulice i čitavog dela Petrovaradina do Egzit kampa na Trandžamentu.

– Posetioci festivala su za sobom ostavili najviše smeća trećeg dana festivala, u noći između subote i nedelje, i to na Main Stage i u Dance Areni. Ukupno je, sa svih lokacija, dnevno odneto na gradsku deponiju između 35 i 40 tona otpada, najviše plastičnih čaša i različite papirne ambalaže. U toku narednih dana očekuje nas dosta posla na detaljnom uređenju Tvrđave i kampa. Kako organizatori budu uklanjali opremu, tako će naši radnici za njima sakupljati smeće. Takođe, i kamp će se uređivati svakodnevno, u skladu sa tempom odlaska gostiju – rekla je Milica Vlaisavljević i dodala da će do kraja nedelje biti završeno detaljno uređenje svih lokacija, kada će se znati i podaci o ukupnim količinama skupljenog otpada.

Privedeno 37 stranih državljana

Po procenama Policijske uprave Novi Sad, poslednjeg dana Egzita 09 festival je posetilo oko 48.000 ljudi. Nisu evidentirana teža krivična dela, niti narušavanje javnog reda i mira u većem obimu. Preduzimajući najavljene mere na sprečavanju zloupotreba narkotika na ovoj manifestaciji, policija je od 101 lica oduzela: marihuane 209,65 grama, kokaina 29,6 grama, heroina 3,71 gram, ekstazija 211,5 tableta i 0,3 grama, amfetamina 71,53 grama, hašiša dva grama, trodona tri tablete i još devet raznih tableta. Policija je lišila slobode 37 stranih državljana, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Jedan od njih je zadržan, a ostali su, uz krivičnu prijavu, odmah dovedeni na saslušanje nadležnom istražnom sudiji. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari