Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, u ime lokalne samouprave sa Aleksandrom Aleksićem, direktorom JP Suboticatransa, potpisao je sporazum o sufinansiranju javnog prevoza. Sporazumom se Grad obavezuje da u narednih šest godina sufinansira razliku između cene gradskog prevoza i prihoda preduzeća, a Suboticatrans je u obavezi da gradski prevoz realizuje kao uslugu naručenu od strane lokalne samouprave.

Sporazum je potpisan radi „uređenja i unapređenja tržišta transportnih usluga u Subotici i obezbeđivanja kontinuiteta u načinu finansiranja ove delatnosti“, saopštava se iz kabineta gradonačelnika. Potpisani dokument inače podrazumeva da se iz gradskog budžeta obezbedi 50 odsto sredstava koji čine razliku između ukupnih troškova ugovorenog transporta i ostvarenog prihoda Subotica-transa, a taj udeo će lokalna samouprava povećavati za deset odsto svake godine, dok se ne postigne ukupna pokrivenost troškova Suboticatransa u obavljanju komunalnog prevoza.

Gradonačelnik Jene Maglai napominje da je ovo prvi takav ugovor potpisan sa gradskim prevoznikom, a da slične pored Beograda ima još par gradova u Srbiji, ali i gotovo svi gradovi u Evropi, kojim se garantuje redovan gradski saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari