Lokalni portal u borbi protiv opštinskih kabadahija 1Katarina Živanović Foto: Miroslav Dragojević

Za lokalni medij iz Grocke Žig info šira javnost Srbije verovatno ne bi ni čula da novinaru ovog portala Milanu Jovanoviću krajem 2018. nije spaljena kuća, i to samo zbog toga što je radio svoj posao – istraživao i pisao o krađi, korupciji i nepotizmu u opštini, na čijem čelu je bio Dragoljub Simonović.

Lokalni portal u borbi protiv opštinskih kabadahija 2

Ovaj visoki funkcioner je upravo osumnjičen kao nalogodavac paljenja kuće. Suđenje je toku i prilično je mučno jer odbrana od žrtve pokušava da napravi krivca i da ga diskredituje.

Jovanović je kobne noći kada mu je zapaljena kuća bio u njoj sa suprugom. Pukom srećom su ostali živi jer su prethodno na vrata ispaljena dva metka. To ih je probudilo te su na vreme pobegli kroz prozor i spasili se sigurne smrti. Kuća je izgorela do temelja, a javnost je ostala zaprepašćena činjenicom da Simonović nije optužen za pokušaj ubistva.

Zašto je priča o Jovanoviću i malom lokalnom mediju bitna? Zato što je ona paradigma o stanju u Srbiji uopšte, o situaciji sa medijima i o tome koliko kod nas vredi ljudski život. Čini se, uopšte ne.

Osim ako niste bliski saradnik nekog lokalnog šerifa, a takvih je u svakom gradu i svakoj opštini, ili niste član SNS-a. Ono što lokalne kabadahije rade u svojim sredinama, državni funkcioneri rade svim građanima. Nekažnjeno.

Poražavajuće je i to da je Jovanović imao dokaze o tome da Simonović planira njegovo ubistvo još dve godine pre paljenja kuće. Da je sve dokaze dostavio policiji i tužilaštvu, ali ga niko nije pozvao a kamoli zaštitio.

O mutnim radnjama i kriminalnim planovima predsednika opštine Grocka Jovanović je u više navrata pismeno obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. I oni su ostali nemi, kao i brojni drugi funkcioneri, Agencija za borbu protiv korupcije… Zato sve ono što se dogodilo Jovanoviću ide svima njima na dušu.

Portal Žig info čine Željko Matorčević, glavni urednik, mladi, beskompromisni novinar, i njegov stariji kolega Milan Jovanović, policajac u penziji.

Ovaj dvojac je savršen tandem za otkrivanje zakulisnih radnji i brojnih malverzacija koje su se godinama događale u opštini. I sam Matorčević je bio na „listi za odstrel“, a brutalno je prebijen neposredno pre nego što je Jovanoviću zapaljena kuća. Za naš list je govorio kako izgleda saradnja sa starijim kolegom, koji je više od 30 godina bio zaposlen u MUP-u Srbije.

– Milan je pravi policajac, operativac. Nikada ne bi napisao nešto za šta prethodno nije sakupio čvrste dokaze. Pre pisanja teksta, on pregleda gomilu dokumentacije. A i na terenu je nenadmašan. Sećam se kada je otkrio aferu „Gročansko naselje“, danima je tumarao po šipražju oko Srebrnog jezera i uspeo da sakupi dokaze o tome da Dragoljub Simonović i svi visoki funkcioneri opštine Grocka tamo imaju vile.

Jednom me je vodio kroz to granje i mulj, jedva sam izdržao. Da sam znao šta namerava, ne bih ni krenuo na put sa njim – duhovito je o svom kolegi pričao njegov mladi urednik.

Jovanović je najviše pisao o krađama Dragoljuba Simonovića. „Imamo policijski zapisnik da je u svojoj porodičnoj kući krao električnu energiju, tako što je vršio potrošnju struje van brojila“, ispričao je Jovanović. Govorio je i o slučaju čuvara groblja u Vrčinu, koji je sa ličnim dohotkom od 25.000 dinara na tenderu kupio komunalno preduzeće u Grockoj, sa svim mašinama, koje je potom prebacio u firmu „Graditelj“, čiji je vlasnik upravo Simonović, a vodi je njegova ćerka.

Ta firma se bavi svim građevinskim i komunalnim poslovima u opštini. Jovanović je pričao i o tome kako je Simonović u Maloj Ivanči tašti napravio ogromnu kuću, sebi kupio dva vojna džipa za lov, supruzi novu „tojotu“, sinu džipa, sebi „škodu“… „Do pre šest godina se grebao za cigarete, sada mu je kuća od 1.000 kvadrata, kako?“, upitao se Jovanović.

Jedan od tekstova na portalu bavio se nepotizmom – supruga tadašnjeg predsednika Grocke je savetnica u opštini, snaja glavna za legalizaciju, prijatelj za obrazovanje, prija za vodovod, sinovac za smeće…

Ipak, najveću buru izazvala je priča u vezi sa gasifikacijom opštine. Po ugovoru, ona je trebalo da bude završena krajem 2014. godine, ukupno koštajući 29.360.000 evra. Na ugovoru je potpis Dragoljuba Simonovića, a gasifikacija do danas nije urađena. Žig info je postavio pitanje – gde su pare.

Istraživačko novinarstvo na način na koji to Žig info radi trebalo bi da uđe u udžbenike. A zatvor bi trebalo da postane mesto na koje odlaze svi vlastodršci koji krše zakon, uzimaju ga u ruke i divljački se obračunavaju sa kritičarima i političkim neistomišljenicima. To će se sigurno desiti kada postanemo uređena država. A kada će to biti, nažalost, niko ne zna niti može da predvidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari