Sa sindikatima smo postigli dogovor o većini spornih pitanja. Pregovori se nastavljaju, a oni su obećali da više neće štrajkovati – kaže za Danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Novi sastanak predstavnika ministarstva i sindikata zakazan je za sutra, a razgovori će biti nastavljeni i iduće sedmice.


Prema rečima ministra, sindikati zdravstva su svesni da plate moraju biti umanjene za 10 odsto, jer se ta odluka odnosi na celokupan javni sektor.

– Postigli smo dogovor za oko 90 odsto njihovih zahteva, koji se odnose na platne razrede i kolektivni ugovor. Od 150 tačaka kolektivnog ugovora, ostalo je nerešeno manje od deset. O tim tačkama sindikati zahtevaju konsultacije s Ministarstvom finansija – istakao je Lončar. On je dodao da će zaposleni u zdravstvu biti prvi na listi za korekciju ličnih prihoda nakon stabilizacije ekonomske situacije i ukidanja mera štednje. Ministar je najavio da će od ponedeljka početi zapošljavanje više stotina medicinskih radnika, među kojima i veliki broj lekara.

Samo hitni slučajevi

Članovi četiri reprezentativna sindikata, koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, juče su štrajkovali širom Srbije. Zbrinjavani su hitni slučajevi, kao i deca i trudnice. Predstavnici sindikata su prethodno najavili da će, uz minimum procesa rada, protestovati svake srede, do ispunjenja njihovih zahteva. Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je da su zaposleni juče štrajkovali u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji. Prethodno je izjavio da su sindikati spremni da zamrznu proteste „ako pregovori krenu zadovoljavajućim tokom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari