Lončar: Povećanje plata medicinskim sestrama 15, a lekarima 10 odsto

Ostavite komentar


  1. Spin doktor. Kako kaže nešto tako izgovori poluistinu. Samo tri pitanja za ministra? Koliko je od svih specijalizacija volunterskih tj. lekari ih sami plaćaju? Koliki je deo KC Niš nov a koliki je ostao star ( najmanje 50%)? Kojim je to lekarima država platila edukaciju i kada?

    1. Još jedno pitanje- kada će vratiti zaostale plate , blokiranim Domovima zdravlja a po pravosnažnim Sudskim rešenjima od 2012 godine. Obećava svake godine po nekoliko puta i NIŠTA.

  2. Gledam sad, kolko je tih 50.000din. Pa to je jedva 400EU?! Ko ce se vracati za te pare u SRB, druze??

  3. Sestre 50.000 din a lekari, sekundarci, 65.000 din!!! Pa ostaćete bez ijednog lekara! Trenutno povećanje je ovako jer veći broj sestara odlazi! Ali ovim terate još veći broj lekara da odu! Onda neka vam ubuduće sestre i tehničari odredjuju dijagnoze!

    1. Kakav fleš! Najbolje da izjednačite plate sestara i doktora… Preopterećena kvalitetna medicinska sestra i specijalista sa 22 godine života uložene u formalno obrazovanje odlaze jer ih ova država ne plaća, laže, traži da prekomernim radom čuvaju socijalni mir i uslovljava svako napredovanje u karijeri stranačkim angažmanom. Sve ovo ministar rešava sa dodatkom od 3-4000din…!?

  4. Ulažu milijarde, ali u desetogodišnjem planu. Tako da su to milioni zapravo godišnje. KOji ne pokrivaju potrebe. Turšovu 2 ste već trebali da stavite u pogon po Vučiću iz 2016 godine, pa gde je ostavka Ministre? niste ispunili zacrtan plan, pitanje dal će krenuti sledeće godine izgradnja. Da ne pričamo o ostalim u Srbiji. A plate stvarno nisu na mesto, jer imate primanja od zdrastvenog osiguranja koji svaki građanin plaće za više plate radnicima. Ipak gradjevinski poslovi i nabavke idu iz drugih resursa. I podižu rast ekonomije, pa nećemo valjda sa zdrastvenim osiguranjem da podižemo BDP umesto plata medicinskim radinicim.

  5. Pridružujem se komentatoru koji je upitao koliko je specijalizacija volonterskih „podeljeno“?? I povrh svega, od ovog roka je cena specijalizacije DUPLIRANA!!!Kompletna specijalizacija košta oko 1100000 dinara. MILION I STO HILJADA DINARA! Svaka godina je sada 150000 (sspecijalizacije traju 4 do 6 godina) a dvosemestralna (jedna godina kada imate kao neka predavanja) košta 300000 dinara. Upis 60000, polaganje 80000, diploma 15000…. A samo volonteri sve plaćaju. Ustanove plaćaju samo dvosemestralnu i polaganje za svoje.
    A specijalzacija, uglavnom, NIKAKVA. Jako malo lekara profesora ima želju da prenese znanje a sve se svodi na odradjivanje forme i dobijanje potpisa čak i bez dolazaka. Pa na kraju bubanje bespotrebnog i zaboravljanje istog posle 7 dana.
    I, naravno, siguran sa da će sestre koje su smogle hrabrosti da odu za većim platama u inostranstvo, sada pohrliti natrag za platu od 400 eura, radno vreme kako se ćefne kome i odradjivanje posla za sve koji nedostaju i koji se neće vraćati..Štednja pre svega a onda pacijenti i zadovoljstvo zaposlenih. I ko se ne bi vratio kada svaki mesec može da ide organizovano na miting podrške vodji čija ti je stranka omogućila da dobiješ/kupiš posao ako si dovoljno glasova prikupio, ili eura.

    1. Interesanto da niko ne pominje Tomicu Milosavljevića, koji je napravio dar-mar u zdravstvu. Zabranio specijalizacije, izmisli „NEUGOVORENE“ ZDRAVSTVENERADNIKE, NAJVIŠE STOMATOLOGE i…… od tada su počela dugovanja i blokade Domova zdravlja.

  6. Kakve populisticke mere da namire glasacku mašineriju. Stoji da svima treba da se poveca plata, najpre onima koji pune budžet. I gde osta pusta priča o platnim razredima, istoj zaradi za isti posao?
    Neka država da deo koji je namenjen za zdravstveno osiguranje radnicima na ruke, da sami odaberu lekara i da vidite kako ce se odvojiti kukolj od žita, odnosno ta negativna, podvucicu partijska selekcija.
    Nisu džabe kontrole po Kruševcu.

  7. U Kragujevcu nema novog klinickog centra..nema ni idejnog projekta..tek.istine radi

  8. Kako ministar misli da zadrzi medicinske sestre sa platom koja je za 20% manja od drzavne zacrtane prosecne plate od 500 evra…Ni u snu….

  9. Plate u zdravstvu su takve da demotivišu, prvenstveno lekare. Ovaj potez, ubeđen sam, neće ništa promeniti. A Đilas izjavi da će tri meseca po dolasku na vlast lekari imati 1.000 a tehničari 500
    eura. Nešto mislim, ne izjavi on to tek tako!

  10. Još jedno pitanje- kada će vratiti zaostale plate , blokiranim Domovima zdravlja a po pravosnažnim Sudskim rešenjima od 2012 godine. Obećava svake godine po nekoliko puta i NIŠTA.

  11. Takvim platama nećete zadržati lekare i sestre, a siguran sam da Vam to i nije deo „todo“ liste koju su vam gazde podelile.
    Oni koji su vas doveli na vlast,sasvim sigurno u svojoj agendi nisu imali brigu o dobrobiti građana Srbije.
    Onaj sluđeni, ucenjeni, zaplašeni, podjarmljeni deo građana koji vas održava na vlasti,nejčešće nije u stanju da shvati kakve su
    posledice aktivnosti koje sprovodite.
    Kad budu shvatili biće isuviše kasno.
    Lekari i sestre zaslužuju – osim većih plata – i poštovanje; ne zaslužuju ucene i uslovljavanja.
    Kakve ucene: hoćeš specijalizaciju – partijska knjižica pod mora; ne ideš na mitinge SNS-a radna knjižica u ruke.
    Ne spominjete nemedicinske radnike u svojim projekcijama,snoviđenjima i vizijama.
    Za njih imate druge planove : partijskih vojnika na čekanju obećanog posla imate na angro, pa besprizorno niskim platama za radnike u
    tehničkom sektoru zdravstvenih ustanova( čije plate ne prelaze 30 000 dinara) dovodite do toga da daju otkaze jer ne mogu da prežive.
    Dakle, zaposleni u tehničkom sektoru neke zdravstvene ustanove u Srbiji, sa IV stepenom stručne spreme imaju gore navedenu platu!
    Na njihova mesta dovodite svoje vojnike koji osim partijske knjižice najčešće nemaju odgovarajuće stručne kvalifikacije.
    Reći ćete:Broj nemedicinara zaposlenih u srpskom zdravstvu ima previše, mnogo više nego što standardi zahtevaju, i oni predstavljaju veliki trošak za budžet.
    Reći ću Vam: najveći trošak za budžet predstavljaju nestručni ljudi, namešteni tenderi, favorizacija politički podobnih…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.