U maloj sali Skupštine opštine Pljevlja održan je okrugli sto na temu „Mogućnosti za razvoj seoskog turizma na području opštine Pljevlja“. Učestvovalo je oko 25 ljudi sa područja opštine Pljevlja koji su aktivni iz raznih oblasti seoskog turizma u pljevaljskoj opštini. Skupu su prisustvovali i predstavnici Misije UN u Crnoj Gori i Uprave za mlade i sport.

Na okruglom stolu je prikazan dokumentarni film pod nazivom „Umjetnost življenja na selu“ i spot o seoskom turizmu u Pljevljima. Zaključak sa okruglog stola je da na području opštine Pljevlja loša infrastruktura ne dozvoljava brži razvoj seoskog turizma, kao i da je potrebno aktivno učestvovati u javnoj raspravi za usvajanje budžeta opštine Pljevlja za narednu godinu sa predlozima u cilju podsticanja razvoja i diverzifikacije turističke ponude.

Radnom dijelu je prethodilo potpisivanje ugovora o dodjeli plastenika za najbolje na obukama za plasteničku proizvodnju Nataše Mijatović i Radoslava Bela Zečevića sa NVO „Da zaživi selo“. Obuke su trajale dva mjeseca, a najbolji su odabrani na osnovu testiranja iz plasteničke proizvodnje, izrade i odbrane biznis plana i redovnosti na obukama. Dobitnici plastenika su se obavezali da plastenike namjenski koriste bar dvije godine za aktivnosti planirane biznis planom.

U toku juna i jula, 20 mladih iz Pljevlja, izabranih na osnovu Javnog poziva, uzrasta od 15 do 30 godina, završili su obuku za vještine potrebne za pokretanje seoskog turizma i studijske vikend posjete grupe etno selima u okolini Plužina. Donator projekta su UN u Crnoj Gori, partner Turistička organizacija opštine Pljevlja. Projekat pod nazivom „Sticanje vještina za bavljenje seoskim turizmom“ realizovala je NVO „Da zaživi selo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari