LSV Zrenjanin: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane 1centar zrenjanina (2)

Gradska vlast pogrešno vidi seosku problematiku iz čega, logično, proizilaze i pogrešni zaključci, navodi LSV nakon informacije da zrenjaninska vlast obilazi okolna sela.

Problem je što ništa od planiranog i urađenog nije sistemski i ravnomeran odnos prema zrenjaninskim selima od strane Gradske uprave, nego tek sporadično iskakanje iz dugogodišnjeg šablona potpune marginalizacije i zapostavljanja sela.

„Dokaz tome je veliki broj neuralgičnih tačaka, kad su zrenjaninska sela u pitanju, što gradski čelnici svakako znaju, ali prećutkuju, kao i činjenica da su većina od naša 22 naseljena mesta, u bukvalnom smislu, crne rupe. Sredine, koje sa bilo kog aspekta savremenog života gledano, na ovakav način bavljenja njima nemaju šansu da opstanu“, tvrdi Aleksandara Rudić iz LSV.

Kaže da su seoske finansije potpuno centralizovane i odsečene od onih koji ih generišu, saobraćajna i komunalna infrastruktura retko održavana, a još ređe obnavljana, javni prevoz katastrofalan, pa kada se sagleda odnos prema te tri ključne stvari za opstanak i razvoj sela, sve dalje je samo prazna forma, dobitak za retke srećnike i predstava za neupućene.

„Takav pristup nije karakterističan samo u zrenjaninskoj opštini, već u celoj državi, ali je u Zrenjaninu dobio najgoru moguću formu. Rešenja su jednostavna i efikasna, ali nijedna vlast do sada, bilo gradska ili republička, nije bila spremna da ih primeni“, kaže Aleksandar Rudić, član Glavnog odbora LSV.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari