Luis Injacio Lula da Silva: Predsednik u zatvoru 1Foto: EPA-EFE/ SEBASTIAO MOREIRA

Nakon što se predao policiji kako bi počeo odsluženje zatvorske kazne u trajanju od 12 godina na koju je osuđen zbog korupcije, bivši predsednik Brazila Luis Injacio Lula da Silva je smešten u zatvor u gradu Kuritiba, gde su se, u znak podrške, stotine njegovih pristalica okupile i postavile kamp ispred ćelije u kojoj je on zatvoren.

Da Silva se predao vlastima pošto je Vrhovni sud odbacio njegovu molbu u kojoj je zatraženo da ostane na slobodi dok traje žalbeni proces, nakon čega je policija izdala nalog za hapšenje. On je najavio da će nastaviti da se bori protiv odluke suda za koju tvrdi da je politički motivisana. NJegove pristalice kažu da neće napustiti kamp koji su nazvali „Oslobodite Lulu“ sve dok on ne bude pušten iz zatvora. U okolini zgrade kampuje oko 700 ljudi, a očekuje se da će se taj broj povećati. Lula je zatvoren u ćeliji od 15 kvadratnih metara i ima pristup privatnom toaletu i tušu. Tokom prvih deset dana u zatvoru nikome nije dozvoljeno da ga posećuje osim njegovom advokatu. Obroke dobija u plastičnim posudama sa priborom za jelo od istog materijala, a u zatvorskom dvorištu može da provede dva sata dnevno.

Liderka Radničke parije Gleisi Hofman izjavila je da je Lula „politički zatvorenik“ i da stranka neće odustati od borbe za njegovo oslobađanje. Hofman kaže da se nada da će on biti pušten na slobodu već u sredu, kada bi Vrhovni sud mogao da promeni odluku. Ankete koje su sprovedene pre nego što je zatvoren pokazale su da je Lula favorit u predsedničkim izborima najavljenim za oktobar, ali to je sada dovedeno u pitanje. S obzirom da je osuđen, Luli bi zvanično trebalo da bude zabranjeno da učestvuje u izborima, ali konačnu odluku o tome će doneti Vrhovni izborni sud tek kada on podnese zahtev za kandidaturu.

Lula da Silva, rođen 27. oktobra 1945, na predsedničkom mestu je bio od 2003. do 2011. Dok je bio predsednik, Brazil je doživeo najduži period ekonomskog procvata u poslednje tri decenije, a desetine miliona ljudi izvučene su iz siromaštva zahvaljujući inicijativama koje je pokrenula njegova vlada. Predsedničku kancelariju je napustio nakon dva uzastopna mandata (što je maksimalno dozvoljeno u Brazilu) sa rekordnom stopom popularnosti i podrške od 80,5 odsto. Optužbe protiv njega su proistekle iz opsežne antikorupcijske istrage poznate pod imenom „Operacija autoperionica“, koja je obuhvatila vrhunske političare iz nekoliko stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari