Osuđeni seksualni prestupnik i drugi najtrofejniji fudbaler u istoriji: Kolika novčana kazna čeka Danija Alveša? 1Foto: EPA-EFE/Francisco Guasco

Dani Alveš je osuđen na 4 godine i šest meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za krivično delo seksualnog napada.

Posle više od 10 dana čekanja, danas je objavljena konačna odluka Pokrajinskog suda Barselone, koja smatra da je fudbaler ovaj zločin počinio u noći 30. decembra 2022. godine u noćnom klubu Saton, piše katalonski list Mundo Deportivo.

Sud je smatrao da je krivično delo seksualnog zlostavljanja dokazano. Iz tog razloga, Dani Alveš mora da odsluži 4 godine i šest meseci zatvora te da plati 150.000 evra plus troškove suđenja.

Ova kazna je mnogo manja od one koje je tražilo tužilaštvo.

Maksimalna kazna za ovo krivično delo iznosi 12 godina, a traženo je 9 godina.

Kazna takođe nije ispunila očekivanja odbrane koja je tražila puštanje fudbalera na slobodu.

Tokom prebogate igračke karijere Alveš je osvojio 43 titule i drugi je najtrofejniji fudbaler u istoriji, posle Lionela Mesija (44), a igrao je za UNAM Pumas, Barselonu, Sao Paulo, Pari Sen Žermen, Juventus, Sevilju i Baiju.

Daniel Alveš da Silva rođen je 6. maja 1983. je bivši profesionalni fudbaler koji je igrao na poziciji desnog beka. Smatra se jednim od najvećih bekova svih vremena.

Započevši svoju karijeru u Baiji 2001. godine, Alveš je imao uspešan šestogodišnji period sa Seviljom, osvojivši dva kupa UEFA i Kup kralja. Pridružio se Barseloni u transferu vrednom 32,5 miliona evra, postavši treći najskuplji defanzivac svih vremena u to vreme.

Osvojio je mnogo trofeja u dresu Blaugrane. Osvojio je je Superkup Španije, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo. Pored toga, pomogao je klubu da osvoji još dva Superkupa Španije, pet titula u La Ligi i dve titule Lige šampiona u godinama koje su usledile.

U leto 2016, Juventus je potpisao Alveša kao slobodnog igrača. Osvojio je titulu Serije A 2016–17 i Kup Italije 2016–17 u svojoj jedinoj sezoni sa timom, takođe je stigao do finala Lige šampiona. 2017. godine, Alveš se pridružio francuskom Pari Sen Žermenu na takođe kao slobodan igrač.

Tamo je osvojio sve moguće trofeje, ali ne i Ligu šampiona.

Godine 2019. vratio se u svoju domovinu, pridružio se Sao Paulu i sa njima osvojio šampionat Paulistu 2021.

Na poziv trenera Ćavija, vratio se u Barselonu 2021. na kratko i igrao je pro bono.

Pridružio se meksičkom klubu UNAM Pmas 2022, ali je UNAM raskinuo njegov ugovor 2023. nakon što je bio pritvoren u Španiji tokom procesa koji je doveo do toga da je Alveš optužen za seksualni napad, a na kraju i osuđen na zatvorsku kaznu.

Za reprezentaciju Brazila igrao je od 2006. do 2022. godine i zabeležio je učinak od 126 utakmica i osam psotignutih golova.

Alveš je treći fudbaler sa najvećim brojem utakmica svih vremena u tamošnjem dresu sa državnim grbom. Igrao je na tri FIFA Svetska prvenstva i pet turnira Kopa Amerike, pobedivši u izdanjima 2007. i 2019. potonjeg takmičenja, kao i 2009. i 2013. na FIFA Kupu konfederacija. Na Letnjim olimpijskim igrama 2020. osvojio je zlatnu medalju.

Alveš je rođen u Žuazeiru, gradu u brazilskoj državi Baia, od oca Domingosa Alveša da Silve, farmera. Igrao je fudbal sa susednom decom. Alvešov otac je takođe imao strast prema fudbalu i na kraju je uspeo da organizuje sopstveni fudbalski tim. Alveš je sa šest godina počeo da se bavi fudbalom, a prvobitno je igrao kao krilo, ali zbog nedostatka postignutih golova, otac ga je prekomandovao u desnog beka, poziciju koja ga je proslavila u fudbalu.

Dani Alveš je u mladosti radio kao zemljoradnik i trgovac.

U septembru 2021. Alveš je naveo da podržava Žaira Bolsonara nakon što je objavio slogane u korist brazilskog predsednika.

Pored svog maternjeg portugalskog, Alveš govori i engleski i španski.

Nakon što je Alveš uhapšen pod optužbom za seksualni napad, njegova supruga Joana Sanz razvela se od njega u martu 2023.

Javno je izjavila da joj je naneo veliku emocionalnu bol i da je želela da „zatvori ovo poglavlje svog života“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari