Novu pozorišnu sezonu Narodno pozorište u Zrenjaninu počinje premijerom lutkarskog komada „Pobratim vetra“ autora Jovana Carana, koji potpisuje i režiju. Inspirisan slovenskim mitovima Caran se ovoga puta, nakon brojih režiranih komada u ovoj kući, odlučio za priču o muzici i starim, pomalo zaboravljenim instrumentima. Naravno, i ovaj komad govori o ljubavi, ali je zbog svoje teme, koja podrazumeva izvesna predznanja, namenjen pre svega mladima.

– Predstava je fokusirana na gusle, gajde, frulu i bubanj, kroz priču o zaljubljenom momku, koji zadobije svoju ljubav upravo pomoću tih instrumenata. Muzika ima sopstveni jezik i njegova primena je za mene poseban izazov – objašnjava Jovan Caran.

„Pobratim vetra“ je predstava u kojoj učestvuje kompletan lutkarski ansambl zrenjaninskog pozorišta. Inspiracija za komad bile su bajke i mitologija, a izazov ispričati priču zanimljivu gledaocima.

– Bajke su u skoro nepromenjenoj formi opstajale vekovima, upravo zato što su prenosile suštinu. Trudim se da likovima iz bajki vratim dostojanstvo i podsetim ili zainteresujem publiku za izvorne mitove, legende i bajke. Istražujući temu, video sam da su mnogi elementi koji se sreću u slovenskom literarnom blagu slični po funkciji i značenju u mnogim kulturama – objašnjava Caran.

Prema njegovim rečima, u predstavi „Pobratim vetra“ ima preko petnaest različitih prostora kroz koje prolaze junaci, pa je dekor morao da bude pokretljiv, za šta je korišten natron papir. Predstava ima pedeset muzičkih numera, fraza, songova i efekata, i za taj deo bili su zaduženi kompozitor Mileta Grujić, Danilo Mihnjević i Vladimir Lucić. Koreograf je Nebojša Gromilić, Robert Lacko dizajner svetla, Blagovesta Vasileva je likovna saradnica, kostime je sašila Aranka Aleksić, dok je Senka Petrović saradnica reditelja. Premijera na zrenjaninskoj Lutkarskoj sceni zakazana je za 19. septembar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari