vanja macanović foto medija centarfoto medija centar

Advokat Autonomnog ženskog centra (AŽC) Vanja Macanović ocenila je večeras da je veliki uspeh što je uopšte došlo do suđenja u postupku protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, koji se tereti za više silovanja i nedozvoljenih polnih radnji.

Ona je za Insajder kazala da je AŽC smatrao da javnost treba da bude isključena tokom procesa Aleksiću ali da je sudija odlučila suprotno što je građanima omogućilo da vide kako teku suđenja.

Smatra i da taj slučaj predstavlja presedan u domaćoj sudskoj praksi,

„Prvo zato što se radi o događajima silovanja koja su se desila mnogo pre nego što su prijavljena, zato što nema klasičnih dokaza kada su u pitanju silovanja nego se ide na iskaze žrtava, zato što je to činjeno na isti način – sedam devojaka na isti način govori o mehanizmu kojim su bile prisiljene na seksualne radnje…“, rekla je Macanović.

Rekla je da je ovaj slučaj specifičan zbog toga što su žrtve izašle u javnost nakon što su prijavile krivično delo pa je zbog toga „teško vagati“ koliko javnost treba da zna o toku suđenja.

Upitana da li bi tužilaštvo trebalo češće da se oglašava o sudskim postupcima, s obzirom da je puno senzacionalističkih medijskih izveštaja o ovakvim slučajevima, ona je odgovorila da treba a da je posebno važno da to čini na početku procesa.

Prema njenim rečima, zamerka AŽC je to što nedostaju informacije na početku.

„U određenim slučajevima ima informacija koje dospevaju u medije pre nego što bude zvaničnih podataka institucija o tome na koji se način sprovodi istraga i šta je urađeno“, ocenila je ona.

Aleksić je, kako je ranije saopšteno, optužen za četiri silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva kvalifikovana u produženom trajanju.

On je, kako su preneli mediji, negirao sve optužbe za silovanja i polna uznemiravanja polaznica svoje škole, te za optušnicu rekao da je „glupost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari