Mađarska šalje još policajaca na srpsko-makedonsku granicu 1Foto: EPA-EFE/Tibor Rosta

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske Bence Retvari izjavio je da policija te države šalje u Srbiju još 31 policajca.

„Mađarska policija ne štiti samo granicu jedne zemlje, već cele Evrope. Policajci su prihvatili nimalo lak zadatak, jer će u narednom periodu služiti na 113 kilometara dugoj deonici srpske i severno-makedonske granice, koja je glavni pravac ilegalnih migracija“, navodi se na sajtu mađarske policije.

Saradnja je kontinuirana, istakao je Retvari, „ovo je drugi kontigent mađarskih policajaca koji ove služe u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, mađarska policija je posvećena sprečavanju ulaska ilegalnih migranata na teritoriju EU, i u tom cilju je ponudila i podršku zemljama Zapadnog Balkana.

„Glavni zadatak mađarske policije je sprečavanje i otkrivanje ilegalnih prelazaka granice, patroliranje putevima u neposrednoj blizini granice, kao i saradnja oko pronalaženja krijumčara ljudi i ilegalnih migranata“, kazao je Retvari.

Mađarski policajci koji služe u Srbiji, dužnosti obavljaju pod kontrolom i nadzorom organa za sprovođenje zakona zemlje domaćina, dodaje se.

Mediji su ranije preneli da je Retvari izjavio da zaštita mađarskih granica nije samo pitanje javne, već i nacionalne bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari