Majda Kršikapa: Na udaru "tetke" 1Foto: YouTube

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela je neopozivu ostavku na tu funkciju, koju je prihvatio odbor Agencije.

Javnost je bila iznenađena odlukom Kršikape, pogotovo što je na toj funkciji bila svega dva meseca. Takođe, ostala je uskraćena za objašnjenje šta je dojučerašnju direktorku navelo na to da podnese ostavku.

Zbog toga ostaje otvoreno pitanje da li je na nju vršen pritisak sa kojim nije mogla da se izbori, te je odlučila da se povuče sa čela Agencije, u koju su, posebno protekla dva meseca, sve oči bile uprte. Jer u tom periodu Agencija je morala da se nosi sa mnogo afera – obradila je predmet „tetke iz Kanade“, bavila se finansiranjem SNS-a i „neobičnim“ pojedinačnim donacijama stranci u identičnom iznosu – 40.000 dinara. Agencija se intenzivno bavila i imovinom pojedinih funkcionera, od kojih je poslednji ministar Nenad Popović, čije ime se našlo u „rajskim papirima“. Poslednji predmet koji je obradila jeste finansiranje predsedničke kampanje, gde je ustanovljeno drastično povećanje broja i vrednosti donacija kojim su kampanje kandidata pomogli građani Srbije, posebno SNS. Međutim, u izveštaju se ne navodi da li je Agencija vršila dodatne provere ovih donacija zbog sumnje da su prikazani podaci lažni ili nepotpuni. Za razliku od kampanje iz 2014. kada se Agencija obratila tužilaštvu ukazujući na moguće pranje novca jer su čak i oni koji primaju socijalnu pomoć masovno uplaćivali po 40.000 dinara vladajućoj stranci.

U jednom od retkih intervjua, mesec dana nakon stupanja na čelo Agencije, Kršikapa je na pitanje da li je bilo nekih pritisaka izjavila da nije, da ih ne očekuje kao i da na njih neće pristati. Zbog toga javnost sa pravom očekuje odgovor na pitanje šta je bio povod za ostavku.

Majda Kršikapa je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1993. Bavila se advokaturom, zatim je bila šefica regionalne kancelarije Danskog instituta za ljudska prava u Beogradu, u okviru čijeg programa je radila i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Od 2006. do 2013. u Vrhovnom sudu Srbije odnosno Vrhovnom kasacionom sudu radila je kao savetnica za evropske integracije. Te godine imenovana je za sekretarku VSS-a. Za direktorku Agencije za borbu protiv korupcije imenovana je 6. septembra 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari