Majdanpečanin, kojeg slava nije promenila: Dejan Rambo Petković ne zaboravlja korene 1Deajn Rambo Petković, počasni građanin Majdanpeka/Foto: Ivan Popović

Najvažnija sporedna stvar na svetu, fudbal, u centru je pažnje čitave planete jer je u toku je Svetsko prvenstvo u Kataru. Na Mundijalu je i jedan od najslavnijih igrača iz inostranstva u istoriji brazilskog fudbala, rođeni Majdanpečanin, Dejan Petković Rambo.

U Srbiji je poznat pod nadimkom Rambo, u Brazilu je poznatiji po nadimku Pet, a u svom rodnom Majdanpeku kao Šmeki.

Kada god može, kad mu god to obaveze dozvole, on dođe u Majdanpek, čak i nenajavljeno da vidi svoj grad i svoje društvo iz detinjstva, o čemu za Danas svedoči Ranko Keranović, jedan od Petkovićevih drugara od najranijih dana.

-Kad god mu se ukaže prilika i kad god je u Srbiji on voli da dođe u Majdanpek. Često se desi, pošto je u poslu, da javi da u roku od dva, tri sata dolazi i zna da nas pozove u 11 uveče i kaže: „Ja dolazim u Majdanpek“, baš kao što se desilo poslednja dva, tri puta – priča nam Ranko Keranović, podsećajući da je Rambo Petković dolazak planirao samo u vreme snimanja dokumentarnog filma Darka Bajića “O gringo” posvećenog životu i karijeri ovog slavnog Majdanpečanina.

Majdanpečanin, kojeg slava nije promenila: Dejan Rambo Petković ne zaboravlja korene 2
Dejan Rambo Petković Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Prisećajući se početka druženja Keranović nam kaže da je to bilo 1986. godine na skijanju u Majdanpeku.

– Bilo nas je ukupno petorica prijatelja, drugara, ja mu nisam školski drugar ostali jesu, ali od tada do dan, danas smo dobri prijatelji i u kontaktu smo. Mi Dejana vidimo, pre svega, kao svog prijatelja, kao drugara, a onda kao velikog profesionalca. I to je prva asocijacija na Dejana – profesionalac, profesionalni fudbaler, a pre svega toga prijatelj – priča Keranović.

Petković je karijeru započeo u niškom Radničkom, a u Brazil stigao preko Crvene zvezde i Real Madrida.

Prvi je Evropljanin koji je ostavio otiske svojih stopala u kući slavnih na brazilskoj Marakani, svetski rekorder po broju postignutih golova iz kornera.

– Rambo se uopšte nije promenio i on je onaj isti Dejan kao što je bio u Majdanpeku bez obzira na sve ono što je uradio u životu kada je fudbal u pitanju. Dejan apsolutno Majdanpek stavlja na prvo mesto, tu je rođen, tu je krenuo da igra fudbal. Dejan je snimao film u “O gringo” u Majdanpeku kao što je snimao u Brazilu i u tom se filmu moglo videti koliko on voli i poštuje svoj rodni grad – kaže nam Ranko Keranović.

Majdanpek se svom slavnom sugrađaninu odužio time što ga je 2013. godine proglasio počasnim građaninom.

– Obišao sam ceo svet, ali ne mogu da zaboravim svoje korene. Ovde sam se rodio, naučio da igram fudbal, i proveo najlepše detinjstvo. Sada mi je srce ispunjeno, jer pored toga što sam počasni građanin Rio de Žaneira, od sada tu počast imam i u svom rodnom gradu i to mnogo znači – rekao je Petković na svečanoj sednici SO Majdanpek povodom proslave Dana opštine te 2013. godine.

Majdanpečanin, kojeg slava nije promenila: Dejan Rambo Petković ne zaboravlja korene 3
Autogrami u Majdanpeku 2013./Foto: Ivan Popović

Priliku da prošeta Majdanpekom i razgovara sa fudbalskom zvezdom tada je imao mladi novinar Ivan Popović koji je tada zabeležio Rambova sećanja na bezbrižno detinjstvo i prve fudbalske korake u Majdanpeku.

– Rođen sam baš u ovoj zgradi pored stadiona. Majka je često umela da sa terase pozove brata i mene da uđemo u kuću. To je bilo najlepše i najbezbrižnije detinjstvo, i to ostaje uvek u srcu. Umela je majka da nas pokupi ispred zgrade, umazane i sa odećom strpa u kadu na tuširanje. Svojim ćerkama sam obezbedio sve, ali ne mogu takvo detinjstvo i žao mi je jer treba da dožive tu slobodu i čar igranja sa drugarima po ceo dan. U ovom gradu je ostalo sve moje najmilije, prijatelji drugari, kumovi, saigrači, i oni me često opominju da se setim da nakon deset godina obiđem grad. Ali nije tako, dolazim koliko god mogu, jer volim Majdanpek – izjavio je Dejan Petković tada Popoviću.

I gotovo punu deceniju od tada Ivan Popović je pod utiskom tog razgovora jer kako kaže “ upoznati fudbalsku legendu, svetsku veličinu bilo je veliko profesionalno iskustvo”.

– Majdanpečanin koji sa ponosom i puno žara govori o svom poreklu, svom detinjstvu, svojim prijateljima. Profesionalac u svakom smislu, spreman da pomogne svim mladim fudbalerima iz svog Majdanpeka. Lakoca sa kojom je sa njim obavljen razgovor, ali i tadasnja sreća jer je baš on postao počasni građanin bili su odraz velikog coveka – izjavio je za Danas Ivan Popović prisećajući se razgovora koji je vodio sa slavnim sugrađaninom Dejanom Petkovićem.

Od te 2013. Rambo je, kako kaže Ranko Keranović, ugrabio da u Majdanpek dođe još dva puta.

– Tu smo se videli na dva, tri sata, došao je samo da udahne vazduh Majdanpeka, da se vidi sa svojim prijateljima, da vidi Majdanpek. Majdanpečani su ponosni na njega, apsolutno, punim srcem, zato što je on dečko koji se nije promenio, on je dečko koji i danas okuplja svoje prijatelje iz Majdanpeka, ali i Niša, Beograda, ali iz drugih mesta. Voli da nas okupi kao što nas je nedavno okupio za 50 rođendan u Nišu – ispričao je za Danas Ranko Keranović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari